Son güncelleme: 23 Temmuz 2017

Meteora

Kalabaka şehrinin bir kasabası olan ve yerden 300 ile 550 metre yüksekliğindeki kayaların üzerine yapılmış manastırlarından oluşan Meteora, UNESCO tarafından dünya mirası listesinde bulunuyor.

9. yüzyıl başlarında tanrıya daha yakın olmak isteyen rahipler önceleri kayalıkların içerisinde bulunan mağaralarda yaşamaya başlıyor ve sonralarında ise yerleşik yaşama geçmek istemeleriyle beraber kayalıkların tepelerine manastırları inşa ediyorlar.

O zamanki şartları göz önüne getirince bunun nasıl mümkün olduğunun cevabını bulmakta zorlanıyor insan.

14. yüzyılın sonlarına gelindiğinde toplam 24 tane olan manastırlardan bugüne kadar sadece 6 tanesi korunabilmiş. Bu toplam 6 manastırın 4 tanesinde rahipler diğer 2 tanesinde ise rahibeler bulunuyor.

Her ne kadar şuan inşa edilen merdivenler ve ufak patika yollar aracılığıyla yapılıyor olsa da o dönemlerde manastırlar arası ulaşım makaralara bağlı çek-çek asansörler ile gerçekleşiyormuş. Turistik amaçlı halen bir tane makaralı asansör belirli zaman dilimlerinde kullanılıyor.

Kadınların manastırları ziyaret etmeleri için etek giyme zorunluluğu bulunuyor. Tabi etek ile gelmemiş olma ihtimali düşünülmüş olacak ki manastır girişlerinde bağış karşılığında (turizme destek :)) peştemal tarzı bir elbise alarak belinize bağlayabiliyorsunuz.

Meteora ziyaretinizde bir şekilde araba ile olmanızı tavsiye ederim. Kimi manastırlar arası mesafe biraz uzun olduğu için yürümeniz sizi yorabilir. Araba ile gelmeniz yada kiralamanız mümkün değilse belli bir ücret karşılığında Meteora eteklerinde kiralanmayı bekleyen taksiler bulunuyor.


Helikopter ile kuş bakışı çekilmiş bu videoyu izlerken Meteora‘ya biraz daha aşık olabilir ve bir an önce görme isteği duyabilirsiniz. İzlerken bol keyifler dilerim.

Mehmet hakkında

2011 yılından bu yana Atina'da yaşıyorum ve sayfam aracılığı ile Yunanistan hakkında bilgi arayanlara yardımcı olmak istiyorum. Hoşunuza giden yazıyı beğenip paylaşırsanız hatta bir de yorum bırakırsanız çok sevinirim :) Hakkımda bilgi sahibi olmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Paylaşan:

5 Yorum

Ugur
15 Mart 2018 at 15:03

Merhaba,
Selanikten Atinaya kendi arabamız ile seyahat edeceğiz, gece yolculuklarında benzin istasyonları açık oluyor mu ? Bilgi verirseniz sevinirim.

Yanıtla

rıfat
23 Temmuz 2017 at 20:49

gecen sene türkiyede yunanca kursuna gittim daha sonra atina ve selanik çıvarına gittim ayrıca girit hanyada tatil için gittim şunu gözlemledim girit halkı yunanistandaki diğer vatandaşlarına nazaran daha hoşgörü ve misafirperver. atianda sintağma cafedeki kıza istanbuldan geldiğimizi söyleyince biraz bozuldu nedeni sorunca bize ait olan yerlerin şimdi başkalrın elinde olmasından dedi.

Yanıtla

Deniz Akyüz
06 Temmuz 2015 at 18:27

Merhaba,Yunanistan’a ilk kez gelmiş birileri için meteoraya gece varacak olmak yol açısından sıkıntı yaratır mı acaba” kendi aracımızda Seyahat ediyoruz

Yanıtla

    Mehmet
    06 Temmuz 2015 at 23:57

    Merhaba Deniz,

    Hiçbir sakınca bulunmuyor. Gönül rahatlığı ile yolculuk edebilirsiniz.

    Sevgiler

    Yanıtla

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*