Son güncelleme: 10 Nisan 2018

Serifos Adası

Atina’ya feribot ile 4 saatlik uzaklıkta olan Serifos Adası, toplam 25 farklı adadan oluşan Kiklad (Cyclades) adalarından sadece bir tanesi.

Adanın yeterince küçük olması ve havalimanı bulunmaması sebebiyle tek ulaşım feribotlar ile gerçekleşiyor.

Fakat yine de gözünüzde küçülmesin Serifos. Çünkü ada aynı zamanda yeterli büyüklükte olduğu için diğer merkezlere ve plajlara ulaşım kaynağı olarak shuttle buslar ile beraber araba, motor ve ATV gibi motorlu taşıtlar da bulunuyor.

Kiklad Adalarına dahil olan çıtı pıtı bir ada Serifos.

Serifos Adası’nın bugününü anlatmadan önce kısa fakat bir o kadar da ilginç bir hikaye ile Serifos Adası’nın geçmişinden bahsederek başlayalım:

Serifos’ta bulunan ve 1916 yılında fransız bir şirket tarafından işletilen maden ocağının 460 yunan işçisi, zor ve ağır koşullar ile beraber durmaksızın çalışmaya zorlanmalarından dolayı artık yeter derler ve isyan ederek grev yapmaya başlarlar. Maden ocağı yetkilileri durum ile başa çıkmaları için yunan yetkililerinden yardım isterler ve grevi bastırmak amacıyla adaya 30 yunan jandarması gelir. Kolluk güçleri olan jardarmaların açtığı ateş sonucu 4 işçi hayatını kaybederken onlarca işçi çeşitli yerlerinden yaralanır. Buna karşılık olarak da işçiler ellerine aldıkları taşlarla jardarmaya karşılık verir ve bu sefer de 3 jandarma hayatını kaybeder. Sonrasında görüşmeler gerçekleşir ve iş daha da fazla karışmadan orta yol bulunur. İşçilerin çalışma şartları iyileştirilirken aynı zamanda ilk defa 8 saat çalışma süresi yasası getirilir. Ölüm gibi üzücü bir olay yaşanmış olsa da, sonuç itibariyle işçilerin lehine sonuçlanan bu grev aynı zamanda Yunanistan tarihinde ilk olarak isyan/grev olarak kayıtlara geçer.

serifos_maden_ocagi_yunanistan
Serifos Adası’nda işletilen fakat bugün olarak aktif olmayan maden ocağı. Resim: Kaynak

Aslında Komşuda Ne Oluyor sayfası olarak ağırlıkla turizm-seyahat çizgisinden fazla çıkmamaya çalışıyorum. Bu seferlik böyle bir değişiklik yaptıktan sonra şimdi Serifos Adası’nın güzelliklerinden bahsedebiliriz.

Serifos Adası’nın 2 farklı merkezi bulunuyor. Aslında bir tane merkezi var. Fakat insanlar -belki de yaz olması sebebiyle- merkezde değil sahil tarafında yoğunlaştığı için orası da merkez haline gelmiş. Adanın merkezi, belediye binasının da bulunduğu yukarı köy anlamına gelen Pano Hora bölgesinde. Adından da anlaşılacağı gibi Pano Hora adanın en tepesinde yerleşik halde. Küçük bir alanda bulunuyor olsa da Pano Hora çok şirin bir meydan ve Kiklad Adaları’nın klasikleşmiş beyaz taş ve mavi pencereli evlerinden oluşuyor. Meydanın çevresinde bulunan cafe-restoranlar ile yaz akşamlarında oldukça hareketli olduğunu söyleyebilirim.

Pano Hora’dan sahile doğru inerken hemen bir başka yerleşim yeri daha -yürüme mesafesi ile 5 dakika- bulunuyor. Yukarıda bulunan yerleşim yerinin ismi Pano Hora (yukarı köy) olursa aşağıda bulunan köyün ismi de Kato Hora (aşağı köy) olacak tabiki :) Fakat bu bölgede etkinlik anlamında fazla bir durum yok. Sadece konaklamak amaçlı evler bulunuyor. Tüm diğer yunan adalarında olduğu gibi tabiki yine aynı güzellikte mimariye sahip. Dar sokaklar, beyaz taştan ve mavi pencereden evler…

Adanın sahil kısmında ise boydan boya gündüz kafeterya-akşam taverna olan mekanlar yer alıyor. Taverna olarak özellikle şuraya veya buraya gidin demeyeceğim, hepsi birbirinden lezzetli yemeklere sahip. Fakat özellikle gitmenizi tavsiye edeceğim 2 yer var.

Birincisi gece kulübü olan Shark. Belki süper lüks değil fakat adada ondan daha iyisi yok. Bir diğeri de Yatch Club olan traditional tarzda kahve içebileceğiniz kafeneio. Gündüzleri çok güzel kahveler içebileceğiniz ve kahvaltı-snack tarzı yiyecekler bulunan Yatch Club’ta akşamları ise de alkolünüzü içebilirsiniz.

Serifos Adası’na Ağustos ayında gelmeyi planlıyorsanız otel ve araç kiralama gibi işlemlerinizi önceden yapmanızı tavsiye ederim.

serifos_pano_hora_yunanistan
Pano Hora’dan (Yukarı Köy) sahile bakış.

DENİZ-HAVUZ-GÜNEŞ-KUMSAL

Serifos Adası’na gitme amacınız tabiki denize girmek olacak. Yukarıda bahsetmiş olduğum cafe ve tavernaların bulunduğu sahil tarafında genelde ufak teknelerin ve az ileride de limanın bulunmasından dolayı denize giren pek yok.

Fakat denize girilen plajlarda kumsalın ve denizin güzelliğinden hiç şüpheniz olmasın. Bir çok plaj halen bakireliğini korumakta. Yani hiçbir işletme tarafından iskele-şezlong tarzında bir girişimde bulunulmamış. Belki de yasalar buna izin vermiyordur.

Boş bulduğunuz ağacın gölgesine havlunuzu atabilir ve güneşlenebilirsiniz. Denize girip geldiğinizde eşyalarınızı aynı bıraktığınız gibi bulabilirsiniz.

Serifos Adası’nda denize girebileceğiniz toplam 12 farklı plaj bulunuyor:

  • Livadi
  • Livadakia
  • Megalo Livadi
  • Psili Ammos
  • Agios Sostis
  • Ganema
  • Kalo Ampeli
  • Koutalas
  • Lia
  • Platis Gialos
  • Sikamia
  • Vagia
psili_ammos_plaji_serifos_yunanistan
Serifos Adası’nın Psili Ammos plajı.

GENÇLERİN KAMP YAPMAK İÇİN TERCİH ETTİĞİ YER: SERİFOS ADASI

2013 yılı itibariyle Yunanistan’da Free Camping denilen istediğin yere çadırını kur ve konakla tarzına artık izin verilmiyor. Gerçi tabiki halen yapanlar var.

Serifos Adası’na gelenlerin bir çoğu adayı kamp yapmak için tercih ettiklerini söyleyebilirim. Limanın hemen yanında bulunan Livadakia plajında günlük/kişi başı 7 euro ile çadırınızı kurabileceğiniz ve kamp yapabileceğiniz bir alan bulunuyor. Üstelik tuvalet, duş, mutfak ve çamaşırhane imkanları da bu ücrete dahil.

Serifos Adası, kamp yapmak için oldukça üne erişmiş olacak ki, kamp yapan turistler arasında fransız ve italyan turistler de bulunuyordu.

Eğer siz de Yunanistan’da kamp yapmak istiyorsanız Serifos Adası’nı sizlere tavsiye edebilirim. Bahsetmiş olduğum kamp alanına ise bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

SERİFOS ADASINA NASIL GİDİLİR?

Serifos Adası’na gitmek için Atina’nın Pire Limanı’na ulaşmanız gerekecektir. Zira adaya tek ulaşım feribot ile gerçekleşiyor. Toplam yolculuk süresi:

  • Atina-Serifos hızlı feribot ile: 2 saat 2 dakika
  • Atina-Serifos normal feribot ile: 4 saat 40 dakika

Atina’ya gelmeden internet üzerinden feribot biletinizi alabilir ve yerinizi şimdiden ayırtabilirsiniz.

View

Mehmet hakkında

2011 yılından bu yana Atina'da yaşıyorum ve sayfam aracılığı ile Yunanistan hakkında bilgi arayanlara yardımcı olmak istiyorum. Hoşunuza giden yazıyı beğenip paylaşırsanız hatta bir de yorum bırakırsanız çok sevinirim :) Hakkımda bilgi sahibi olmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Paylaşan:

2 Yorum

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*