Son güncelleme: 02 Nisan 2017

Yunan Salatası – Greek Salad

Yunan Salatası veya Greek Salad da diyebiliriz (Yunancası ise Horiatiki), Yunanistan‘da sofraların olmazsa olmazıdır. Özellikle mevsim yaz ise, sebzelerin tadından dolayı salata bir ayrı lezzet alır.

Aslında salata denildiğine bakmayın. Bir salatadan daha fazlası. Örneğin sadece bir Yunan Salatasıve birkaç dilim ekmek ile bir öğünü çooook rahatça geçirebilirsiniz. Öylesi doyurucudur.

İlk etapta uzaktan baktığınızda pek ilginizi çeken bir görüntüye sahip olmayabilir. Birkaç domates, salatalık, biraz kuru soğan, yeşil biber ve ne alakaysa beyaz peynir diyebilirsiniz. (ki beyaz peynir değildir o, feta peyniridir. Ben kafanızda canlansın diye öyle dedim)

Fakat aslında bunlar değil. Daha doğrusu sadece bunlar değil. Yunan salatasının farkı malzemelerinin yanı sıra hazırlanışında bulunuyor. Örneğin bir domatesi sadece 4 parçaya keserek servis eden tavernalar görebilirsiniz. -Büyüklüğü anlatmak istedim- Ya da salatalık sadece tek bir halka olarak salataya eklenir. İşte bu yüzden Yunan Salatası ile bir öğünü rahatça geçirebilirsiniz. Çünkü salatanın malzemeleri boldur. Tabiri caizse şef elini korkak alıştırmamıştır :)

Bir tavernaya oturduğunuzda Yunan Salatası siparişi vermeniz ile masanıza gelmesi bir olur. Ana yemeğinizden çok önce gelir. Çünkü Yunan Salatası‘nın keyfini de en az ana yemekte olduğu kadar alabilmelisiniz.

yunan_mutfagi_yunanistan

YUNAN SALATASINA ASIL LEZZETİ VEREN YUNAN ZEYTİNYAĞI

Salata malzemelerinin tazeliğinin yanı sıra Yunan Salata‘sına lezzetini veren en önemli faktör ise zeytinyağıdır. Yunan zeytinyağlarının kalitesini tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça meşhurdur. Yunanistan’ın hemen hemen tüm kıyı bölgelerinde farklı tatlarda zeytinyağı üretimi yapılmaktadır.

Zeytinyağları genellikle yunan ailelerin bahçelerinde kendi yetiştirdikleri zeytinağaçlarından üretildiği için daha bir özen gösteriliyor. Birçok aile kendi zeytinyağını üretmesi rekabeti doğuruyor ve sonuç olarak da kaliteye olumlu bir etkisi bulunuyor.

Yunanistan’da normal zeytinyağının yanısıra Virgin ve Extra Virgin olmak üzere doğal süzme zeytinyağları oldukça kullanılmakta. Hatta extra virgin zeytinyağları sadece salatalarda kullanılıyor böylece tadını daha yoğun bir şekilde hissedebiliyorsunuz.

Zeytinyağı öylece cömert kullanılır ki, salatanın sonunda en az bir parmak yoğunluğunda zeytinyağı olduğunu görebilirsiniz.

YUNAN SALATASINA YAPILABİLECEK EN BÜYÜK İHANET LİMON SIKMAKTIR

Yemek tarifi veren sayfalardan olmak istemediğim için burada detaylıca yazmayacağım. Sadece içine eklemeniz ve kesinlikle eklememeniz gereken malzemeleri sıralayacağım.

Ve önemli bir ek olarak: İnternette Yunan Salatası Tarifi başlıklı yazıların içerisinde limon da belirtiliyor. Lütfen, Yunan Salatası’nın içine kesinlikle ve kesinlikle eklemeyin. Yani gerçek bir Yunan Salatası yapmak istiyorsanız tabi :)

Mutlaka Olması Gerekenler:

  • Domates
  • Salatalık
  • Kuru soğan
  • Tabi ki Feta peyniri (Beyaz peynir değil Feta peyniri!)
  • Yeşil sivri biber
  • Yunan Zeytinyağı
yunan_salatasi

Tercihe Bağlı:

  • Kapari
  • Zeytin
  • Kekik

Kesinlikle Olmamalı:

  • Limon / Sirke
  • Balsamik / Soya sosu
  • Karabiber
  • Marul / Maydanoz vb yeşillikler

Yunanistan’da en sevdiğim olaylardan birisi de ülkede belli bir standartın olmasıdır. Örneğin Atina‘nın en zengin mahallesine de gitseniz veya en salaş bir tavernasında da yeseniz, Yunan Salatası’nın fiyatında en falza 1-1,5Euroluk bir oynama olacaktır. Ortalama bir Yunan Salatası‘nın fiyatı Yunanistan’da 5 ila 6,5 Euro arası değişir.

Mehmet hakkında

2011 yılından bu yana Atina'da yaşıyorum ve sayfam aracılığı ile Yunanistan hakkında bilgi arayanlara yardımcı olmak istiyorum. Hoşunuza giden yazıyı beğenip paylaşırsanız hatta bir de yorum bırakırsanız çok sevinirim :) Hakkımda bilgi sahibi olmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Paylaşan:

3 Yorum

tijs
01 Nisan 2017 at 00:03

Kesinlikle olmaz demissiniz ama balsamicte yakisiyor kerataya?

Yanıtla

    Mehmet
    03 Nisan 2017 at 10:47

    Ne yalan söyleyeyim. Ben de beğeniyorum aslında balsamic ile :)

    Yanıtla

s.s
01 Aralık 2014 at 18:53

merhaba mehmet bey, yunanistan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak yazdıklarınızı büyük bir beğeni ve merakla okuyorum. sizi tebrik etmek istedim. belli ki hayranı olduğunuz bu ülkeyi ve kültürünü başkalarıyla paylaşma konusunda çok başarılı buluyorum sizi. tekrar tebrikler. selamlar

Yanıtla

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*