Son güncelleme: 21 Nisan 2020

Yunanistan’da Paskalya Bayramı

Yortu (Yunanca: Γιορτή) kelimesi, yunancada kutlama, şenlik anlamına gelmektedir.

Hristiyan camiasında, Hz. İsa’nın çarmığa gerilmesinden sonra  yeniden doğuşunu simgeleyen gün aynı zamanda Paskalya Yortusu olarak kutlanılıyor.

Ortodoks inanışına bağlı olan Yunanistan’da Paskalya yortusu/kutlamaları oldukça neşeli ve bir o kadar da bol yemekli geçmektedir.

Noel ile birlikte en büyük etkinlik olarak kutlanan Paskalya’nın sabit bir tarihi yok. Genellikle Mart sonu ile Nisan ayının ilk 3 haftası içerisinde gerçekleşiyor. Bu sene ise Yunanistan’da 19 Nisan 2020 tarihinde kutlanacak.

Apokries Karnavalı sonrası Kathara Deftera ile başlayan 40 günlük oruç tutma (et ve hayvan ürünleri yememe) döneminin sonu aynı zamanda Paskalya’nın da başlangıcı oluyor. 40 gün boyunca oruç tutmayanlar, özellikle bu dönemin son haftası muhakkak et, hayvan ürünleri ve mayalı alkoller içmemektedirler. Bu sebeple oruç döneminin son haftasında Yunanistan’da insanlar genellikle balık pazarlarına akın eder, evlerde restoranlarda her yerde balık ve tabiki yanında uzo kombinasyonlarını görebilirsiniz.

Yunanistan’da tatil dönemlerinde insanlar yaşadıkları yerlerden ayrılır ve yazlık evlerine yada köylerine giderler. Paskalya dönemide bunlardan birisidir.

Bu sene 19 Nisan 2020 Pazar gününe denk gelen Hz.İsa’nın yeniden doğuşunda, insanlar gece 12’den önce kiliside olmaya özen gösterirler. Çünkü saat 12 itibariyle Hz.İsa’nın yeniden doğduğuna inanılır ve en küçüğünden en büyüğüne herkes ellerindeki mum ateşlerini birbirlerine verir. Bu da aynı zamanda oruç döneminin sona erdiğini gösterir.

Yunanistan'da Paskalya dönemi yumurtalar kırmızıya boyanıyor.
Yunanistan’da Paskalya dönemi yumurtalar kırmızıya boyanıyor.

PASKALYA ADETLERİ

  • Mumlar

Paskalya döneminin olmazsa olmazı mumlardır. Çünkü Hz.İsa’nın yeniden doğuşu kilisede yakılacak mum ile kutlanacaktır. Bu sebepten herkesin bir muma sahip olması gerekiyor.

  • Kırmızı yumurta

Hz. İsa’nın çarmığa gerilmesi ve ölümünü simgelemesi sebebiyle, bir Paskalya adeti olan yumurta boyamaları, Yunanistan’da kırmız renk ile yapılıyor.

Kilise dönüşü evlere gidildiğinde tabiki hemen yatılmıyor. Öncesinde bütün gün beklenilen ve yenilmesi gereken bir yemek bulunuyor: Mayiritsa. Paskalya döneminin geleneksel yemeği olan Mayiritsa çorbasının içerisinde sebzeler ve kuzu eti parçaları bulunuyor.

  • Kuzu çevirme

40 günlük et ürünlerinden uzak kalınması, pek tabi ardından büyük bir kutlama getiriyor. Paskalya’nın bir diğer olmazsa olmazı ise kuzu çevirme.

YUNANİSTAN’DA PASKALYA KUTLAMALARI

  • Havai fişek savaşları ile Sakız Adası

Sakız Adası’nda gerçekleşen bu kutlamaların aslında Ortodoks kutlamaları ile direk olarak bağlantısı bulunmuyor. Vrontados kasabasında 400 metre uzaklıktaki St.Mark ve St.Erithiani kiliseleri, birbirlerinin çanını vurana kadar karşılıklı olarak havai fişek atıyorlar. (Detaylı olarak Rocket War sayfasına bakabilirsiniz.)

paskalya_sakiz_adasi

  • Korfu Adası’nda testi kırmak

Aslına bakarsanız testi kırmak da her yerde uygulanan bir adet değil. Yunanistan’ın Korfu Adası’nda Paskalya haftasının son cumartesi gününde insanlar kiliseye gidip ayinlerini yaptıktan sonra evlerine dönüyorlar ve pencerelerinden testi ve hatta tabak, çanak atıyorlar. Bu geleneğin İncil’deki “Tanrım, beni ayağa kaldır, onları testicinin testisi gibi kırayım” cümlesinden geldiği iddia ediliyor. (Kaynak: Hürriyet)

Korfu Adası'nda Paskalya testi kırarak kutlanıyor.
Korfu Adası’nda Paskalya testi kırarak kutlanıyor.

Demem odur ki; Yunanistan’da insanlar adetlerine, gelenek ve göreneklerine oldukça bağlıdırlar. Her ne sebep olursa olsun bu adetlerini uygulamaktan geri kalmazlar. Paskalya’da bunların en başında geliyor. Birgün buralara gelecek olursanız siz de kendi gözleriniz ile görebilirsiniz zaten. Şimdiden tüm Komşu Yunanistan’ın Paskalya Bayramı kutlu olsun.

Mehmet hakkında

2011 yılından bu yana Atina'da yaşıyorum ve sayfam aracılığı ile Yunanistan hakkında bilgi arayanlara yardımcı olmak istiyorum. Hoşunuza giden yazıyı beğenip paylaşırsanız hatta bir de yorum bırakırsanız çok sevinirim :) Hakkımda bilgi sahibi olmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Paylaşan:

10 Yorum

Necati
13 Nisan 2017 at 15:11

Merhaba 23 Nisan tatilinde Selanik’te olacağız Paskalya nedeniyle hangi günler dükkanlar özellikle lokantalar kapalı olur. Biligi verirseniz sevinirim.

Yanıtla

mrv
02 Mart 2017 at 23:21

Merhaba biz arkadasimla önümüzdeki hafta yunanistan gönüllü hizmetin en gideceğiz inşallah Atina havaalanına indikten sonra Xylokastro ya gitmemiz gerekiyor L.franz2 olarak adres gösteriliyor nasıl gidebiliriz otobüs metro vs nasıl bineriz ve tabi ücretleri nasıl olur buradaki gibi kart benzeri birşey almamız gerekirmi şimdiden tesekkurler

Yanıtla

murat akgun
19 Nisan 2014 at 19:08

Tesekkurlerr mehmet bilgilerin icin

Yanıtla

    Mehmet
    27 Nisan 2014 at 20:08

    Umarım faydalı ve keyifli olmuştur :)

    Yanıtla

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*