Son güncelleme: 05 Şubat 2018

Karnavalımız Var A Dostlar!

Belki uzaktan anlaşılmıyordur ama, şu an Yunanistan’da karnaval zamanı. Hem de öyle 3-5 gün sürmüyor, yemeler-içmeler, kostümler, partiler, bir duysanız çok ilginizi çeker..

O yüzden anlatıyorum…

Festival ve ya karnaval olgusu, Antik Yunan tanrısı Diyonisos’un bize kazandırdığı bir icattır.

Üzüm, şarap, şiir, tiyatro, kutlama yeme içme gibi keyifli işlerden sorumlu bu tanrımız, rahatına da en düşkünüdür.

Atina Akropol Müzesinde bulunan Antik Yunan tanrılarının betimlemesinde bütün tanrılar kuru tahta sandalyede otururken, Diyonisos’un altına minder aldığını görebilirsiniz. :) Önceden kışın bitişi ve baharın gelmesi kutlamaları için düzenlenen bu festival, Ortodoks geleneğinde ise Büyük Perhiz’e hazırlık olarak evrilmiş. 40 gün süren ve et-süt ürünlerinin tüketilmediği bu orucun son günü Paskalya Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Peki 40 gün boyunca bu ürünleri tüketmeyecek olan Yunan ne yapar?

Tabi ki kendisini 3 hafta boyunca et ve süt ürünlerine boğar. Belki o kadar olmasa da Apokries Karnavalı’nın adı “ete veda” anlamına gelmektedir. Bu yıl karnaval tarihleri 17 Ocak -19 Şubat olarak belirlenmiş. Başlangıç seremonisi kilisede gerçekleştiği için günlük hayata çok yansımıyor. Fakat 8-11 Şubat 2018 tarihlerinde sokaklarda bulunursanız, kendinizi kocaman bir mangal partisinin içinde bulabilirsiniz. Zira Tsiknopempti’ye denk gelmişsiniz demektir. Yani “Yanık Perşembe”. Çikno-Pempti olarak okunur ve “Çikno” mangalda kızaran etin kokusunun adıdır. Pempti ise Perşembe gününün.

Mangalda ete doyma günü olduğundan Türk insanına da hayli hitap etmektedir. Ama hemen korkmayalım, Yunan insanı domuz eti tüketmesinin yanında koyun, dana ve tavuk etine de bir hayli düşkündür. Hele Yunan adalarının kurak ve çorak ikliminin favori küçükbaşı keçi eti de festival spesiyallerindendir. Bu mesele aynı haftanın Pazar gününe kadar devam etmektedir.

Bu dönemin başka bir önemli günü de Kathari Deftera – Temiz Pazartesi’dir. Büyük Perhiz’in ilk günü olarak kabul edilir. Temiz olmasının sebebi, saf, arı gıdalar yani kan akıtmadan üretilen yiyeceklerin makbul olması. Mürekkep balığı, kalamar ve balık yumurtası bu kategorinin en sevilenlerindendir. Bu lezzetler, Lagana adı verilen mayasız ekmeğe katık edilir. Bizim anlayacağımız hali ise ramazan pidesi. Temiz Pazartesi aile ile vakit geçirme günüdür ve çocuklar ile Uçurtma uçurulur.

Benim Temiz Pazartesi’nin en sevdiğim yanı, daha önceki yazımda da bahsetmiş olduğum “Taramasalata”nın başrole çıkması. Evde çok basit bir şekilde yapılan ve tavernalarda uzo’nun yanında afiyetle tüketebileceğimiz bu meze, tuzlanmış balık yumurtasından yapılmaktadır. Türkiye’de bu malzemeyi bulmak ne kadar kolaydır bilemesem de, Yunanistan’da sabit pazarlarda, peynir ve şarküteri ürünleri satan dükkanlarda bulmak mümkün. 

Benim nasıl yaptığımı görmek için sizi yukarıdaki gif’e davet ediyorum. Kali evdomada, iyi haftalar!

Pelin hakkında

Benim adım Pelin. Bir miktar yıl önce Samsun’da doğdum. 17 yaşında üniversiteye başlamak için İstanbul’a taşındım. Yeditepe Üniversitesi Turizm ve Ağırlama Yönetimi bölümünü bitirdim. Okurken ve mezun olduktan sonra yurt içi ve yurt dışında yiyecek-içecek sektöründe çalıştım. Pek nefis kokular duydum, lezzetler tatım. Bilge şefleri iş üzerinde hayranlıkla izledim. 2013 yılında İstanbul yaşamı benim için süresini tamamladı ve yüksek lisans yapmak için Selanik’e gittim. Bu şehirde kendimi evimde gibi hissettim. Halen Atina’da yaşıyor, Yunanca öğreniyorum. Evimin favori bölümü olan mutfakta bolca zaman geçiriyorum. Yunan mutfağı ve yerel ürünleri hakkında her gün yeni şeyler öğreniyor ve paylaşmaya çalışıyorum. Türk mutfağı ile benzerlik ve farklılıkları keşfedince de çok heyecanlanıyorum. Yazılarım tamamen kişisel gözlemlerim olup, tariflerin hepsini kendi evimde yapıyorum. Bu arada Instagram hesabımı buradan takip edebilirsiniz Yiyelim güzelleşelim :)

Paylaşan:

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*