Son güncelleme: 30 Mayıs 2018

Soy Bilgisinde Yunanistan Çıkanlara Vatandaşlık*

Türkiye’de son haftaların en gözde konusu devletin sunmuş olduğu Üst Soy Bilgisi hizmeti.

E-devlet şifresi ile girip kontrol ettiğinizde ailenizin köklerinin nereye dayandığını öğrenebiliyorsunuz.

Bu kontroller sonrasında kökleri Yunanistan’a uzanan kişilere ise Yunanistan devleti vatandaşlık veriyor-muş*

Hmm. Sanırım bu konuyu biraz daha açmamız gerekiyor. Fakat devam etmeden önce şunu belirtmek istiyorum. Bu yazıda anlatmak istediğim, daha doğrusu sizleri uyarmak istediğim 2 farklı konu başlığı üzerinden gerçekleşen dolandırıcılık.

Komşuda Ne Oluyor sayfamın farklı sosyal medya hesaplarından gelen ortak 2 konu başlığı var. Ve her defasında sonucunun dolandırıcılığa dayanıyor. Belki bu yazı sayesinde biraz olsun bundan sonraki mağduriyetleri giderebiliriz. Hazırsanız detaylara geçiyorum.

1) Dedem/Ananem/Babanem Yunanistan doğumlu. Vatandaşlık alabilir miyim?

Açıkçası bu konu biraz karışık. Çünkü konunun muhattabı Türkiye değil Yunanistan. Öncelikle Anne/Baba/Dede/Anane/Babane gibi akrabalarınız üzerinden Yunanistan vatandaşlığına başvurmak isterseniz bu akrabalarınızın Yunanistan doğumlu olması YETMİYOR. Aynı zamanda Yunanistan vatandaşlığına sahip olmaları gerekiyor. Bu bilgiyi paylaştıktan sonra asıl konumuza gelelim. Yunanistan’da vatandaşlık başvurularını işleme alacağını iddia eden fakat belli bir ödeme aldıktan sonra tekrar iletişime geçemediğiniz bazı kişiler (avukat, muameleci vs..) bulunuyor-muş. Bu konu hakkında dikkatimi çeken bir takipçimin paylaşmış olduğu mesajı aşağıda sizinle paylaşıyorum.

“Her şey bir merak sonucu arşiv dairesinden soy / kütük araştırmamla birlikte başladı. (Şu anda  e-devlet sağolsun bayağı popüler oldu bu konu.) Büyük dedemin Yunan olduğunu öğrendikten sonra neden vatandaşlığa başvurmayayım sorusuyla birlikte araştırmalara başladım.  Daha önce vatandaşlığa başvuran bir arkadaşımdan avukatının numarasını istedim. Böylece serüven başlamış oldu. Dedeağaç’ta buluşma ayarlayıp arkadaşımla birlikte yola çıktık. Çünkü arkadaşımda vatandaşlık sürecinin ne durumda olduğunu merak ediyordu. Telefonda bana 500 EURO ilk muamele ücreti getirmem gerektiğini söylemişti bu yüzden yanıma para alıp gittim. O gün tabii ki buluşma gününde neler yapacağını anlattı bende ücreti ödedim ve tüm belgeleri toparlayıp geri döneceğini söyledi. Arkadaşıma ise sürecin devam ettiğini belirtti. 2 ay geçti TIK yoktu. Paranın boşa gittiğini anladım çünkü artık telefonlara çıkmıyor ve sonrasında numara kullanılmıyor uyarısı geliyordu. Daha sonra başka bir avukat arayışına girdik; Edirne’ye gittiğimde bulmuştum. Daha ilginci şu ki; bu kişi bize direkt 6000 EURO karşılığında Bulgaristan vatandaşlığı teklif etti. Gerekçesi şu idi: Bulgaristan her sene 6 kişilik bir kota açıyor para karşılığında vatandaşlık alabiliyorsun. Tabii ki ilk kazığın acısıyla bunu geri çevirdik. Ama bir başkası bu tuzağa düşebilirdi.”

Her ne kadar kişisel bilgi paylaşmıyor olsam da bu paylaşım için iznini aldım. Kendisine buradan da teşekkür ederim.

2) İnternetten tanışılıp havalimanında bekletilen ve para isteyen Yunan sevgili

Bir diğeri ise benim daha sık duyduğum ve mağduriyetlerin daha fazla olduğu bir konu. İnternetten tanışılan yunan sevgili. Çete son zamanlarda faaliyet alanlarını genişletmiş olmalı ki, bu konu hakkında yine oldukça mesaj alıyorum. Mevzu şu şekilde gelişiyor. Türk gencimiz internet üzerinden bir Yunan kızımız ile tanışıyor. (Fakat bir çok kaynakta bu çetenin/kişilerin Romanya ve/veya Bulgaristan üzerinden hareket ettiği belirtiliyor) Konuşuluyor. Zaman geçiriliyor. E artık bir yerde buluşulması gerekiyor, değil mi? Türk genci, sevgilisini Türkiye’ye çağırıyor. Kız kabul ediyor.

Fakat o da ne. Kız arkadaşın Türkiye’ye uçmasına izin verilmiyor ve havalimanında mahsur tutuluyor. Sebep? Çünkü seyahat etmesi için yeterli parası olmadığı iddia ediliyor. Türk genci de parayı gönderiyor. Nihayetinde 2-3 saat sonra kız Türkiye’de olacak. Bankadan çekip geri verir parayı… Malesef öyle olmuyor. Bu konu biraz daha yaygın olduğu için internet üzerinde haberler de yer alıyor. Bazılarını aşağıda paylaşıyorum.

Lütfen yanlış anlamayın. Bu yazıyı yazmamdaki amaç kimseyi yargılamak veya dalga geçmek değil. Bu zaten benim haddime de değil. Hepimiz bir gün zaaflarımızdan yararlanılıp bu tarz dolandırıcılık oyunlarına gelebiliriz. Bu 2 konu ile ulaşmak istediğim, olur da bir gün böylesi bir durum ile karşı karşıya kalırsınız, en azından dikaktli olabilir ve olası bir mağduriyeti de engellemiş olursunuz.

Mehmet hakkında

2011 yılından bu yana Atina'da yaşıyorum ve sayfam aracılığı ile Yunanistan hakkında bilgi arayanlara yardımcı olmak istiyorum. Hoşunuza giden yazıyı beğenip paylaşırsanız hatta bir de yorum bırakırsanız çok sevinirim :) Hakkımda bilgi sahibi olmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Paylaşan:

8 Yorum

NİYAZİ
24 Nisan 2019 at 20:35

merhaba
ipsala sınır kapısında yunanistan vatandaşına ilk defa türkiyeye girecegi için 6 aylık dönem için cep parası ıstenıyormu acaba şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.

Yanıtla

Erman kursav
09 Aralık 2018 at 17:03

Merhaba
Dedem ve babaannem yunanistan doğumlu ve mübadeleden sonra Türkiye’ye gelmişler. Dedem öncesinde gelip bir evlilik yapmış ama ilk eşi vefat edince babaannem tabıdık vasıtasıyla 1948 de gelip burada evlenmişler. 1948 gibi yakın bir tarihte geldiklerinden dolayı geldiklerinde yunanistan vatandaşı olduğunu düşünüyorum. Soy kütüğünde orada doğduğu anne baba ismi gibi bilgiler var ama daha önceki taabiyeti ve nezaman geldiği gibi bilgiler yok. Bu bilgiler nüfus müdürlüğündende çok kolay bir şekilde alamayacağımı sorduktan sonra öğrendim. Benim size iki sorum olacak. Ben babaannemin vatandaşlığını kanıtlarsam vatandaş olabilme şansım varmı. İkincisi bu bilgiye nereden ulaşabilirim. Şimdiden değerli vaktinizi bize ayırdığınız için teşekkür eder iyi günler dilerim.

Yanıtla

Mevlut
15 Temmuz 2018 at 20:24

Lutfen yardımcı olun

Yanıtla

Mert
18 Nisan 2018 at 07:37

Selamlar Mehmet Bey.Ben Almanyada yasiyorum ve merak ettigim Yunanistanda sulu yemek kültürü.Bir Restaurant acmak icin ön keşif yapacağız tabi.Önce size sormak istedim.Bu arada acmak istediğimiz il Selanik. Tesekkürler

Yanıtla

Baran
18 Şubat 2018 at 17:22

çok teşekkür ederim kardeşim paylastigin güzel bilgiler için

Yanıtla

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*