Son güncelleme: 11 Ocak 2018

Türk ve Yunan Mutfağının Sahipsiz Mezeleri

Türk mutfağı ve Yunan mutfağının birbirine ne kadar yakın olduğunu hepimiz biliyoruz.

Hatta bazı ortak tatları paylaşamıyor, “senin-benim” kavgası yapıyoruz. Baklava, döner, pilaki…

Ne seninle ne sensiz der gibi, bu iki milletin ne dostluğu ne de tatlı rekabeti bitecek gibi gözükmüyor.

Bu yazının konusu olan bazı tarifler var ki, iki mutfak arasında sıkışıp kalmış zavallılar. Kimse sahiplenmemiş. Öyle ki, Yunanistan’da Türk mutfağına ait kabul edilmiş, Türkiye’de ise Rum mutfağına. Hani çok tanıdık bir diyalog vardır ya misafirlikte gerçekleşen:

“-Verin çayınızı doldurayım.

+Yok efendim zahmet etmeyin

-Aaa! Çok rica ederim bırakın doldurayım

+Estağfurullah ben koyarım..” İşte böyle bir kibarlık söz konusu.

Aşağıda vereceğim tarifler mutfağımızda her gün kullandığımız malzemelerden oluşuyor. Beyaz peynir, diğer bir adıyla feta, domates, yeşil biber, kuru soğan, sarımsak, patlıcan, zeytinyağı, tuz-biber. Peki hiç bu şekilde hazırlamış mıydınız?

Buyurdi ( bildiğimiz Buyurdu)

-Yassı dilimlenmiş bir dilim sert beyaz peynir
Yunanistan’da feta diye bilinen peynir, koyun veya keçi+koyun peyniri oluyor.
-Küp şeklinde doğranmış domates ve yeşil biber
-Zeytinyağı

Hazırlanışı:

Beyaz peyniri alüminyum folyonun üzerine yerleştirelim. Peynir diliminin üzerini domates biber ile kaplayalım. Son olarak zeytinyağını gezdirelim. Tercihen karabiber eklenebilir. Folyo ile karışımın her tarafı tamamen kaplanacak şekilde paketleyelim. 180 C fırında yaklaşık 20 dk pişirelim.
Yunanistan’da özel günlerde folyolanmış halini mangalın üzerine atıp pişirdikleri de oluyor.

Paputsakia (Küçük Pabuç)

Orta kalınlıkta ve büyüklükte patlıcanlar, 1 patlıcan 1 porsiyon olacaktır.
Küp şeklinde kesilmiş domates ve kuru soğan
Tuz ile dövülmüş sarımsak
Zeytinyağı
Ufalanmış beyaz peynir

Hazırlanışı:

Patlıcanları yıkayıp kurulayıp, yağlı kağıt döşenmiş fırın tepsisine yerleştirelim ve fırında iyice yumuşayana kadar közleyelim.
Patlıcanları fırından aldıktan sonra, karnını yaralım. Yarığın içine zeytinyağı ve sarımsak karışımını çatal yardımıyla yedirelim (Kumpir hazırlanırken tereyağının patatese yedirilmesi işlemindeki gibi).
Domates ve soğanı patlıcanın içine dolduralım. Üzerine limon sıkalım. Beyaz peyniri üzerine serpelim. Ilık olarak servis edelim.

Pelin hakkında

Benim adım Pelin. Bir miktar yıl önce Samsun’da doğdum. 17 yaşında üniversiteye başlamak için İstanbul’a taşındım. Yeditepe Üniversitesi Turizm ve Ağırlama Yönetimi bölümünü bitirdim. Okurken ve mezun olduktan sonra yurt içi ve yurt dışında yiyecek-içecek sektöründe çalıştım. Pek nefis kokular duydum, lezzetler tatım. Bilge şefleri iş üzerinde hayranlıkla izledim. 2013 yılında İstanbul yaşamı benim için süresini tamamladı ve yüksek lisans yapmak için Selanik’e gittim. Bu şehirde kendimi evimde gibi hissettim. Halen Atina’da yaşıyor, Yunanca öğreniyorum. Evimin favori bölümü olan mutfakta bolca zaman geçiriyorum. Yunan mutfağı ve yerel ürünleri hakkında her gün yeni şeyler öğreniyor ve paylaşmaya çalışıyorum. Türk mutfağı ile benzerlik ve farklılıkları keşfedince de çok heyecanlanıyorum. Yazılarım tamamen kişisel gözlemlerim olup, tariflerin hepsini kendi evimde yapıyorum. Bu arada Instagram hesabımı buradan takip edebilirsiniz Yiyelim güzelleşelim :)

Paylaşan:

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*