Son güncelleme: 15 Mart 2021

Yunan Mutfağı

TÜRK-YUNAN MUTFAĞI HAKKINDA

Türk-Yunan yemeklerinin birbirlerine çok benzediğine dair bir algı olsa da yunan mutfağı ağırlıklı olarak Akdeniz mutfağına yakındır. Tüm dünyaya nam salmış yunan zeytinyağı, yunan yemeklerinde olabildiğince cömert kullanılıyor.

Bununla beraber sebze ve et çeşitleri yoğun olarak tüketilirken özellikle yunan adaları ve çevrelerinde sofralarda bol bol balık yemekleri görebilirsiniz.

Öncelikle evdeki sofra alışkanlığı ile dışarıda bir lokantada geçireceğiniz yemek arasında farklılıklar bulunabilir. Bu yazıda her ikisinden de bahsedeceğim.

Her ne kadar yunan mutfağının çeşitliliğinden söz ediyor olsam da evlerde yemekler genellikle bir yada iki porsiyondan ibaret olabiliyor.

Yani Türkiye’deki gibi başlangıcı çorba ile yapıp, sonrasında 1-2 farklı ana yemek ve ortada 1 salata gibi olmayabilir. Yunanistan’da bir öğlen/akşam yemeği genelde sadece bir tabaktan oluşabilir.

Fakat yunan mutfağını türk mutfağından ayıran bir özellik bulunuyor. Yunanistan’da porsiyonlar olabildiğince büyüktür. Yunanistan’a gelen bir çok misafirimin yemeklerin lezzetli görüntüsüne kapılıp sipariş verdikten yemekleri bitiremeyip paket yaptıklarını bilirim :) Yukarıda da bahsettiğim gibi Yunanistan’da yemeklerde olabildiğince zeytinyağı kullanılır. Tabi ki bunda yunan zeytinyağının oldukça taze ve lezzetli olmasının sebebi bulunuyor. Yemek konusunda bünyeniz hassas ise yoğun zeytinyağı kullanımı sizi rahatsız edebilir. Dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Proino: YUNANİSTAN’DA KAHVALTI AĞIRLIKLI OLARAK KAHVEDİR

Yunanistan ziyaretleri genelde otel konaklamalı olduğundan otellerde kahvaltı pek tabi bulunur. Fakat genel itibariyle Yunanistan’da kahvaltının temel taşları olan domates-salatalık-peynir üçlüsü kesinlikle bulunmaz.

Yunanlar sabah öğünlerini genellikle Koulouri (yani simit), Tiropita-τυρóπιτα (peynirli-ıspanaklı börek) ve de kahve ile geçirirler. Sabahları sokaklarda her yaştan insanın elinde muhakkak bir kahve bardağı (Frappe-Cappuccino-Freddo Espresso) bulabilirsiniz.

Türkiye’de sabah kahvaltısında çayın önemi ne ise Yunanistan’da da kahve odur.

ÖĞLE YEMEĞİ ÖĞLEDEN SONRA, AKŞAM YEMEĞİ AKŞAMDAN SONRA

Türkiye standartlarına göre söyledim tabi ki :) Yunanistan’da öğle yemeği genellikle 13.00-13.30’dan sonra yenmeye başlanır. Öğlen yemeği dolu dolu yenen öğünlerden birisidir. Şuan artık pek geçerli olmasa da öğle yemeği sonrası yapılan uykunun sebebi bu öğünde ağır yenmesidir. Akşam yemeğine gelince. Eğer saat 21.00’dan önce bir lokantaya giderseniz o lokantanın pek popüler olmadığını düşünebilirsiniz. Çünkü boş olacaktır. Yunanistan’da akşam yemeği saat 21.00’dan sonra başlar.

BALIK VE BALIK ÇEŞİTLERİ

Yunanistan’da balık hakkında üzerine sayfalar boyunca kitaplar yazılabilir. Ülkenin 3 bir tarafının denizlerle çevrili olması ve adaların çokluğu sebebiyle balık yemekleri yunan mutfağının baş köşesinde yer alıyor. Yunanistan’da yemekler daha iyi piştiği düşünülerek çoğunlukla fırında yapılıyor. Et ve tavuk çeşitlerinde olduğu gibi balık da genellikle ızgara olarak pişirilir.

Yunan mutfağı ve yunan yemekleri hakkında bazı detaylar:

  • Yunanistan’da hemen hemen bütün yemeklerde porsiyonların yanında limon servis edilir. Et, tavuk ve balık, genellikle limon sıkıldıktan sonra yenilir.
  • Yunanistan’da restoranlarda yada lokantalarda alkol şişeleri hep küçük boy olarak servis edilir. Bunun sebebi ise alkol sarhoş olmak için değil eğlenmek için içilmesindendir.
  • Domates, salatalık, peynir sabah kahvaltısı haricinde tüm öğünlerde yenilir. Dört bir tarafa nam salmış Greek Salad’ın içinde feta, yani beyaz peynir vardır.
  • Uzo ile Rakı’nın tek benzerliği sadece tadıdır. İçiliş biçimleri ise çok farklıdır. Türkiye’de rakı içilecekse yanında muhakkak kavun ve peynir olur. Yunanistan’da ise Uzo içileceği zaman yanına eşlik etmesi için mezeler gelir. Bunlar da genellikle porsiyon olarak değil fakat tadımlık olarak et çeşitleri yada ızgara ahtapot olur.
  • Balıklar Türkiye’ye kıyasla çok daha ucuzdur. Hamsi (Gavros), Sardalya (Sardeles), Kalamar (Kalamari) en ucuz balıklardandır.
  • Yunanistan’da sofradan kalkana kadar hiçbir servis tabağı ya da bardak masadan kaldırılmaz, sofra temizlenmez. Restorantlarda hesabı ödeyene kadar hiçbir garson önünüzden tabak-çatal-bardağınızı gelip almaz. Aksi halde saygısızlık olarak kabul ediliyor.

Yunan mutfağından birkaç örneklemeler:

Mehmet hakkında

2011 yılından bu yana Atina'da yaşıyorum ve sayfam aracılığı ile Yunanistan hakkında bilgi arayanlara yardımcı olmak istiyorum. Hoşunuza giden yazıyı beğenip paylaşırsanız hatta bir de yorum bırakırsanız çok sevinirim :) Hakkımda bilgi sahibi olmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Paylaşan:

15 Yorum

Gizem Güner
21 Şubat 2018 at 16:25

Merhabalar ben aşcılık okuyorum Yunan mutfagı ile ilgi tez yazmam gerekiyor bu bilgiler işime yarayacak çok tesekkürler ??

Yanıtla

    Mehmet
    22 Şubat 2018 at 22:58

    Çok sevindim Gizem :) Tezinde başarılar diliyorum.

    Yanıtla

muzaffer akkılıc
28 Mart 2017 at 16:11

ıkı yıldır sızı takıp edıyorum hatta 2012 yılında turk konsoloslugunda nıkahımızı kıydırmıstık sık sık yunan adalarına cıkıyorum verdıgınız bılgılerden yararlanıyoruz tebrık ve tesekkur ederım.

Yanıtla

reyhan
14 Mart 2017 at 11:37

çok sağolun

Yanıtla

Ercument
11 Ocak 2017 at 00:08

Merhabalar Mehmet bey,ben Belcikadan Ercument bir Yunan restorani acmak istiyorum onun icin oralardan bir Yunan aşci bulma imkanimiz olurmu ?
Bana bu konuyla ilgili yardimci olabilirmisiniz.

Yanıtla

tarık kızıltay
03 Kasım 2015 at 22:32

Selamlar Mehmet bey,Ben İstanbuldan yazıyorum .bir Alman Firmasından dereceli emekli oldum.Edremitte evim var. Denize yakın. örnegin Selanikten takas ev arıyorum. karşılıklı kullanım amaçlı mümkünmüdür.?Görüimek üzere…

Yanıtla

Meriç Vural
03 Ekim 2015 at 14:41

Merhaba ;
Güzel bir şey yapıyorsunuz.Teşekkürler.

Yanıtla

ilknur
26 Ağustos 2015 at 20:52

merhaba
blogunuz net ve kısa bilgiler içermesi açısından yorucu değil , oldukça yararlı.31.08.2015 te Atina ya gideceğim. Haziranda Sakız a gitmiştim. Çok temiz ama çok.En çok dikkatimi çeken sizin de belirttiğiniz gibi garsonların yemeğiniz bitene dek masanıza hiç gelmemesi( isteğiniz dışında) Ne hoş bir gelenek Biz alışmışız ya durmadan birinin gelip ” hadi kalk” dercesine bişeyler alıp koymasına.

Yanıtla

muhittin
20 Ağustos 2015 at 18:06

emekli çiftiz.türkiyede evimiz var.yunanıstanda ev kiralayıp istediğimiz kadar kalabilir miyiz.
en fazla ne kadar ve hangi şartlarla kalabiliriz.

Yanıtla

Tülay Öcal
10 Ağustos 2015 at 09:14

Mehmet bey, blogunuzda verdiğiniz bilgiler açık ve net, akılda soru işareti bırakmıyor, görselleriniz çok güzel, elinize sağlık. Samos gezisi sonrası blog yazımı yazmak için araştırma yaparken karşılaştım sizinle, takip edeceğim
http://www.gelinciksurubu.blogspot.com

Yanıtla

cengiz
06 Mart 2015 at 23:47

bilgilere tşklerrrr

Yanıtla

Mehmet
23 Şubat 2015 at 18:20

Merhaba
Atina da yemeklerde kötü (domuz eti) bir sürpriz ile karşılaşmamak için
İngilizce bilmeyen garsona Yunanca ne söylemeliyiz?

Yanıtla

    Mehmet
    24 Şubat 2015 at 12:02

    Merhabalar,

    Yunanca domuz eti= Hirino olarak telaffuz ediliyor. En basit haliyle “Ohi Hirino” diyebilirsiniz.

    Yanıtla

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*