Son güncelleme: 13 Mart 2018

Bir Yunan Tavernasına Gittiğinizde Ne Sipariş Vermelisiniz?

Yunan tavernası deyince hepimizin ağzı sulanmaz mı?

Gözümüzün önüne garsonun birini diğerlerine vurarak kırdığı tabaklar gelir fonda sirtaki müziği ile… Bir fırsat olsa da, hafta sonuyla birleştirip, bir kaçamak yapsanız.

Şöyle yemeli içmeli bir Atina veya Selanik turu.

Çok değil canım komşuya bi’ uğrayıp geleceksiniz!

Yunanistan’da taverna, geleneksel Yunan meze ve sıcak yemeklerini bulabileceğiniz -tercihen salaş ve tahta sandalyeli :)- lokanta anlamına geliyor. Maalesef beklediğimiz gibi canlı müzik ile pistte halay çeker gibi Sirtaki yapan bir güruh olmuyor her zaman. Öylesi de var ama daha turistik bölgelerde.

Bizim aradığımız tavernanın iyisi… Ortaya minik tabaklarda soğuk, ılık ve sıcak mezeler gelecek. Ev yapımı şarap veya çipuro/uzo içilecek. Kalabalık masada dostlarla saatlerce oturulacak. Gelen oldukça masalar birleştirilip sandalyeler çekilecek.

Tavernalarda yemek masasının bolluğu bereketi ünlüdür. Porsiyonlar misafir sayısına göre ayarlanır. Önden sorgusuz sualsiz su servisi yapılır. Sipariş tamamlandıktan sonra ekmek gelir. Mezeler hayati önem taşır bu yerlerde. Ardından ara sıcaklar gelir. Şayet hala yemeğe mecal kaldıysa ana yemek söylenir. Gecenin sonunda hesapla beraber tatlı ikram edilir. Müesseseden. Anlayacağınız, Yunan Tavernası basit bir akşam yemeği değil, bütünüyle bir deneyim sunar.

Her taverna menüsünde rastlayabileceğiniz, en popüler ve lezzetli tatları sizin için derledim. Bir sonraki yazımda aşağıdaki mezelerden favorim olanın tarifini vereceğim. Şimdiden afiyet olsun.

Diğer bir deyişle “kali oreksi” :)

Horiatiki

Çoban salata malzemelerinin daha büyük doğranmış şekli ve her zaman üzerinde kocaman bir dilim beyaz peynir ile.

Kolokithakia

İncecik dilimlenmiş kabaklar un ve yumurtaya bulanarak çıtır çıtır olacak şekilde kızartılır.

Tzatziki

Süzme yoğurdun içine rendelenmiş salatalık, sarımsak, limon suyu, tuz ve dereotu karıştırılıyor. Bizim çorba gibi tükettiğimiz cacıktan ziyade daha koyu kıvamlı olan haydariye benzer.

Taramasalata

Türkiye’de de batı bölgelerde rastladığımız tarama Yunanistan’da çok yaygın ve popüler bir meze.

Kalamari Tiganites

Kalamar tava olarak bildiğimiz ara sıcak, servis edilirken kalamarın bacakları da dahil ediliyor.

Htopodi Shara

Ahtapot bacakları özel yöntemlerle marine edilerek yumuşatılıp ızgarada pişiriliyor.

Garides Saganaki

Karides güveç, domates soslu tereyağlı yapılıyor, bazı yerler üzerine beyaz peynir serpebilir.

Gavros

Hamsi balıkları un ve yumurtaya bulanıp kızgın yağda kızartılıyor ve bütün bir şekilde ağza atılıp afiyetle tüketiliyor.

Pelin hakkında

Benim adım Pelin. Bir miktar yıl önce Samsun’da doğdum. 17 yaşında üniversiteye başlamak için İstanbul’a taşındım. Yeditepe Üniversitesi Turizm ve Ağırlama Yönetimi bölümünü bitirdim. Okurken ve mezun olduktan sonra yurt içi ve yurt dışında yiyecek-içecek sektöründe çalıştım. Pek nefis kokular duydum, lezzetler tatım. Bilge şefleri iş üzerinde hayranlıkla izledim. 2013 yılında İstanbul yaşamı benim için süresini tamamladı ve yüksek lisans yapmak için Selanik’e gittim. Bu şehirde kendimi evimde gibi hissettim. Halen Atina’da yaşıyor, Yunanca öğreniyorum. Evimin favori bölümü olan mutfakta bolca zaman geçiriyorum. Yunan mutfağı ve yerel ürünleri hakkında her gün yeni şeyler öğreniyor ve paylaşmaya çalışıyorum. Türk mutfağı ile benzerlik ve farklılıkları keşfedince de çok heyecanlanıyorum. Yazılarım tamamen kişisel gözlemlerim olup, tariflerin hepsini kendi evimde yapıyorum. Bu arada Instagram hesabımı buradan takip edebilirsiniz Yiyelim güzelleşelim :)

Paylaşan:

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*