Son güncelleme: 24 Ekim 2017

Yunanistan Hakkında Daha Önce Duymadığınız 14 Bilgi

Hayır hayır.. Bu yazıda Demokrasi’nin Yunanistan‘dan çıktığı ya da ilk olimpiyat oyunlarının Yunanistan’da gerçekleştiği gibi genel geçer bilgiler yer almayacak.

Biraz benim Yunanistan’daki yaşamım boyunca öğrendiklerim biraz çevremden duyduğum ilginç mi ilginç bilgileri paylaşacağım.

Muhakkak içlerinde duyduklarınız vardır. Eğer sizin bildiğiniz ama bu listede yer almayan bilgiler varsa yorumlar kısmı sizi bekliyor.

Hazırsanız başlayabiliriz.

1) Yunanistan’da toplam 3 binin üzerinde ada bulunmakta. Bunlardan sadece 220+ tanesinde yaşam mevcut. Diğer adalar tamamen bakir

2) 1950 yılına kadar Yunanistan’da insanların sadece %30’u okuma ve yazma biliyordu. Bugün itibariyle bu oran %95’in üzerinde

3) Antik Yunanistan, bin 500’den fazla eyaletlerin birleşmesi ile oluşmaktaydı. Her eyaletin kendine ait yasaı ve ordusu bulunuyordu. Hatta ara ara kendi içlerinde savaştıkları bile oluyormuş.

4) Bugün itibariyle Yunanistan’da kadınların yaşam ömrü 82, erkeklerin ise 77 yıl ortalaması olmakta. Bu ortalama ile Yunanistan dünya üzerinde 26. sırada. (ABD ise 49)

5) Dünya üzerinde deniz süngerinin en büyük üreticisi Yunanistan.

6) Avrupa Birliği’ndeki ticari gemi filosunun %70’i Yunanistan’a aittir. Yunan yasalarına göre mürettebatın %75’i yunan vatandaşı olmak zorunda.

Dünyada en çok arkeoloji müzesine sahip ülke Yunanistan’dır

7) Yunanistan’da doğum günlerinden daha önemli olan gün “İsim Günü”dür. Ve herkesin ismini kutladığı özel bir gün vardır.

8) Yunanca, 3 bin yıllık geçmişi ile Avrupa’nın en eski dili olmaktadır.

9) Yunanistan’da yılın 250 günü güneşli geçmekte. 

10) Yunanistan’da insanlar selam verme amaçlı el sallamazlar. Çünkü bu hareket aslında küfür anlamına gelir.

11) Paraya kendi yüzünü bastıran ilk yönetici Büyük İskender’dir. Ondan önce paralarda tanrı ve tanrıçaların simgeleri bulunmaktaydı.

12) Acropolis tapınağında yer alan Parthenon’un yapımının tamamlanması 15 yıl sürmüştür.

13) Yunanistan’ın resmi ismi “Hellenic Republic”tir. Fakat aynı zamanda Hellas olarak da bilinir.

Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında en düşük boşanma oranları Yunanistan’dadır. Bununla beraber kürtaj oranları da bi o kadar yüksektir.

14) Yunanistan’ın yerel para birimi olan Drahmi 2 bin 650 yıllık geçmişi ile en eski para birimidir. 2002 yılında ise yerini Euro’ya bırakmıştır.

Son Güncelleme: 24 EKim 2017

Mehmet hakkında

2011 yılından bu yana Atina'da yaşıyorum ve sayfam aracılığı ile Yunanistan hakkında bilgi arayanlara yardımcı olmak istiyorum. Hoşunuza giden yazıyı beğenip paylaşırsanız hatta bir de yorum bırakırsanız çok sevinirim :) Hakkımda bilgi sahibi olmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Paylaşan:

3 Yorum

Firdevs
20 Mayıs 2018 at 23:01

Merhaba ben kendimce bir seyler karalıyor kitap yaziyorum simdi ne alaka diyeceksin kitabimda yunanlilarla is görusmesi yapicaz ancak yunanlilarin ic mamarisi türklerden farklımı ne kadar farklı?

Yanıtla

Seyhan
19 Ocak 2018 at 23:30

Merhaba Mehmet,

Bir sorum var sana.
Sadece 2 günlüğüne, yani cumadan pazara eşimle geleceğim.
Gündüz güzelce gezmek gece de güzelce eğlenmek istiyorum.
Nerelere gitmem lazım?

Yanıtla

    Mehmet
    06 Şubat 2018 at 22:38

    Yunanistan’a gelmeniz lazım :)

    Yanıtla

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*