Son güncelleme: 26 Ocak 2017

Yunanistan’da Gelenekler ve Batıl İnançlar

Ne zaman Türkiye-Yunanistan hakkında bir sohbet açılsa, konuya hakim olsanız da olmasanız da “Kültürler çok benziyor yeaaa” dersiniz. Hadi canım bırakın şimdi, kesin diyorsunuzdur.

Yanlış da değilsiniz ama. Türkiye ve Yunanistan halklarının kültürel anlamda o kadar çok benzerlikleri var ki. Kahve içtikten sonra kapatıp fal bakmak mı dersiniz yoksa nazar değmesin anlamına gelen tahtaya vurmak mı..

Gelin biraz da şu benzerliklerden bahsedeyim size.

Türkiye'de olduğu gibi Yunanistan'da da Nazar Boncuğu günlük hayatın içerisinde.

NAZAR BONCUĞU

Şeytan Gözü veya Türkiye’de bilindiği ismiyle Nazar Boncuğu, Yunanistan‘da da oldukça yaygın olarak kullanılan gelenekler arasında.

Aslında tam yunancadan çeviri yapacak olursak “Mati” olarak bilinen Nazar Boncuğu’nun anlamı “Göz” oluyor.

Ve kullanım şekli de, yaşanacak kıskançlıklardan veya çekememezliklerdan korunmak için oluyor. Bu gibi kötülüklerden korunmak için de, Yunanistan’da bir çok ev, iş yeri veya insanların üzerinde takı olarak nazar boncuğu görebilirsiniz.

Tü Tü Tü MAŞALLAH

Bu konunun başlığını nasıl yazacağımı bilemedim. Çünkü ne Türkiye’de ne de Yunanistan’da bu batıl inancın bir adı yok. Halk dilinde “tükürmek” olarak geçiyor. Ve içerik olarak da aynı şekilde kullanılıyor. (Evet biraz komik olduğunun ben de farkındayım :))

Sanırım Türkiye’de de aynı amaçla kullanılıyor. Yunanistan’da sevdiğiniz birisini kötülüklerden veya talihsizliklerden uzak tutma için yüzüne doğru “Ftou Ftou Ftou” demeniz yeterli olacaktır. Ya da bir başka örnekle, çok sevdiğiniz-beğendiğiniz-güzel olduğunu düşündüğünüz bir bebeğe nazar değmesini engellemek için yine aynı şekilde “Ftou Ftou Ftou” diyebilirsiniz.

İSİM GÜNÜ

Eğerki sevdiğiniz bir Yunan tanıdığınız varsa bu konuya çok dikkat etmenizi tavsiye ederim. Yunanistan’da İsim Günü, en az doğum günleri kadar önemlidir. Öncelikle İsim Günü’nün ne olduğundan bahsedeyim. Malum Yunanistan Ortodoks  mezhebine bağlı oluyor. Aynı Rusya’da olduğu gibi.

Bu sebepten Yunanistan’da bebeklerin isimleri koyulurken Aziz’lerin -veya Saint- isimleri referans alınır. Ve her Aziz’in doğum günü (veya ölüm günü de olabilir) aynı zaman da isim günü olarak kutlanır. Örneğin Yunanistan’daki Maria ismine sahip kişiler, bu isimlerini Hz. İsa’nın annesi olan Maria’dan alırlar.

Dediğim gibi Yunanistan’da İsim Günleri çok önemlidir. Eğer çevrenizde yunan bulunuyorsa isim günlerini kutlamanız büyük bir jest olabilir. Dilerseniz tüm isim günlerini buradan görebilirsiniz.

KIRMIZIYA BAS

Bir sohbet esnasında 2 farklı kişi aynı kelimeyi aynı anda söylerse bunun kötüye işaret olduğuna inanılır. İşte tam bu esnada her 2 kişi aynı anda “Piase Kokino” yani “Kırmızıya bas” diyerek kırmızı renkte bir nesneye dokunması gerekiyor. İşte bütün problemler böyle böyle çözülüyor :)

Yunanistan Gelenekleri sadece bunlarla sınırlı değil. Örneğin çok farklı etkinlikleri olan Christmas-Noel hakkında bilgi edinebilirsiniz. Kalanda şarkısını öğrenip Yunanistan’da söyleyebilirsiniz mesela :) Neden olmasın.

Mehmet hakkında

2011 yılından bu yana Atina'da yaşıyorum ve sayfam aracılığı ile Yunanistan hakkında bilgi arayanlara yardımcı olmak istiyorum. Hoşunuza giden yazıyı beğenip paylaşırsanız hatta bir de yorum bırakırsanız çok sevinirim :) Hakkımda bilgi sahibi olmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Paylaşan:

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*