Son güncelleme: 16 Kasım 2021

Atina’da Nereden Ev Almalı Veya Kiralamalısınız?

“Sana mı soracağım Memeet Gardeş!”

Tabi canım, para sizin istediğiniz yerden alır ya da kiralayabilirsiniz. Ben sadece Atina şehir merkezini ve çevresini profil olarak anlatmaya çalışacağım.

Böylece ev alırken/kiralarken nerelere yakın nereler uzak olduğunuzu ve yatırım seçenekleri hakkında detaylıca bilgi sahibi olacaksınız. Olabildiğince basit ve sıkıcı olmadan.

GOLDEN VISA NEDİR?

Golden Visa, Yunanistan’da yatırım yaparak (örneğin/ Ev, mülk satın alma) kendinize ve ailenize 5 yıl boyunca alabileceğiniz oturma iznidir. 5 yılın sonunda mülk halen size aitse oturma izni otomatik olarak 5 yıl daha yenileniyor. Detayları aşağıda paylaşıyorum.

İlk olarak Atina’nın bölgelerinden bahsetmek istiyorum. Atina’nın kuzeyi neresi güneyi neresi oluyor? Genellikle yaşam alanları neresi? Bunlardan bahsedeceğim. Daha sonra da Atina’da Ev Kiralamak ve Atina’da Ev Satın Almak hakkında da ayrıca bilgi vereceğim.

İSTANBUL’DA OLMAYAN BİR ŞEY. ŞEHİRDE KUZEY-GÜNEY AYRIMI

Atina’ya taşındığımda şehirdeki yeniliklerden ya da farklılıklardan gözüme ilk takılan detay, insanların şehir/yol tarifinde Kuzey-Güney yön belirtmelerini kullanmaları oldu. Örneğin İstanbul’da yer tarif ederken ilk olarak Avrupa-Anadolu yakası referanslarını kullanırdım. Ya da daha alternatif olarak “Havayolu istikameti…” falan derdim :) Fakat İstanbul’un Kuzeyi neresi oluyor o zamanlar bilmiyordum.

Atina’da ise insanlar yön tarif ederken Kuzey-Güney belirtmelerini kullanıyorlar. Sintagma meydanını merkez olarak alırsak Atina’nın “Havalimanı, Kiffisia” gibi istikametleri şehrin Kuzey bölümünü oluşturuyor. Yine aynı Sintagma meydanını merkez alıp “aşağıya” denize doğru giderseniz bu sefer de Atina’nın Güney bölümüne gitmiş oluyorsunuz. Tamam, şimdi şehir kafanızda canlandıysa detaylara geçebiliriz.

1) ATİNA KUZEY BÖLGELERİ

  • Kifissia
  • Marousi
  • Penteli
  • Chalandri
  • Holargo

2) ATİNA MERKEZ BÖLGELERİ

  • Syntagma
  • Kolonaki
  • Ghazi
  • Petralona
  • Koukaki
  • Mets
  • Pagrati
  • Ampelokipi

3) ATİNA GÜNEY BÖLGELERİ

  • Glyfada
  • Voula
  • Vari-Varkiza
  • Vouliagmeni
  • Paleo Faliro
  • Alimos
  • Nea Smyrni
  • Dafni

Atina merkezinden Glyfada’ya olan uzaklık 30-40 dakika arasında. Aynı şekilde Atina merkezinden kuzeye olan mesafe yarım saat oluyor.

O ZAMAN MERKEZDEN BAŞLIYORUM; SYNTAGMA

Sintagma meydanı Atina’nın merkez olarak alınan meydanlarından birisi oluyor. (Benzetme yapmayı çok sevmiyorum ama Taksim meydanı gibi düşünebilirsiniz) Sintagma meydanı aynı zamanda parlamento binasının olduğu yer oluyor. (Sintagma Yunanca’da anayasa demek) Sintagma meydanında, Atina merkezinde yer alan tek McDonalds var ve onun köşesi/önü buluşma yeri olarak kullanılıyor (Bak benzetme yapmıyorum ama siz anladınız onu değil mi :))

Atina’da Sintagma-Kolonaki-Panapistimiou-Exarchia-Omonia diğer taraftan Acropolis-Plaka-Koukaki-Thissio-Monastiraki-Psirri-Gazi gibi bölgeler şehir merkezi olarak geçiyor. Atina’da mevsim ne olursa olsun hayatın her daim canlı olduğu yer Atina Merkezi oluyor.

Plaka bölgesindeki evler genelde müstakil ve bahçeli oluyor.

MERKEZ DAHA DÜZENLİ AMA EVLER DAHA ESKİ

Düzen kısmı ile anlatmak istediğim şehir merkezinde evlerin ve sokakların simetrisi oluyor. Tamamen kişisel görüşüm. Yunanlar için Atina, şehir olarak biraz yoğun-kalabalık görülüyor. Benim şehirde beğendiğim ise sokakların ve evlerin oldukça simetrik olması. Evet bazı yerlerde çok çirkin binalar olabiliyor Atina’da, katılıyorum. Ama o çirkin yine kendi köşesinde çirkin :)

Daha sonradan öğrendim ki bu simetrik sokakların mimarisinin adını aldığı kişi, Antik Yunan’da 5. yüzyılda yaşadığı düşünülen Hippodamos isimli bir şehir mimarından geliyormuş. O dönemlerde dikdörtgen şeklinde düzenleme yaptığı şehir planlarına da”Hippodamian Plan” ya da Türkçe’si ile “Izgara Plan” deniyormuş.

Atina şehir planlanmasında kullanılan Hippodamian Plan (Izgara plan)

Mesela Atina ve Yunanistan genelinde binaların isimleri yok. Sadece sokak ismi ve numara. Mesela taksiciye “Asklipiou 105” derseniz size “Hangi Asklipiou” diye sormuyor. Direkt biliyor ve gidiyor. Ya da her köşe apartmanların duvarlarında sokak isimlerinin tabelaları var.

MERKEZİN MÜDAVİMLERİ MERKEZCİLER

Biraz çok iddialı oldu. Sahil tarafında oturup Sintagma’ya gelen Yunanlar tabiki vardır. Benim Atina’da gözlemlediğim insanlar sahilden araçları ile merkeze gelmeyi biraz yorucu buluyorlar. Çünkü “Atina’da en fazla trafik nerelerde olur deseniz” şehir merkezini listenin başlarına yazabilirim.

KUZEY-GÜNEY DAHA VARLIKLI

Atina’nın kuzey ve güney tarafındaki insan profili, şehir merkezindekilere göre biraz daha yüksek gelirli. Zaten evlerin daha yeni ve büyük olduklarını fark edebiliyorsunuz. Bunula beraber evlerin deniz manzarası olması ve sokaklardaki araçların daha yeni ve lüks modellerini görüyor olmanız, belki gelir düzeyi hakkında %100 olmasa da bir fikir verebilir diye düşünüyorum.

Atina merkezinden tramvay ile 40 dakika uzaklıktaki Glyfada

Kuzey tarafta özellikle Kifisia, Marousi, Güney de ise Paleo Faliro’dan itibaren Glyfada, Voula ve Vouliagmeni bölgelerindeki evlerin kira-fiyat ve ebatları, merkezdeki evlerden daha yüksek ve pahalı. Buralardaki yaşam ise merkeze göre çok daha sakin. İnsanların daha ağır hareket ettiklerini ya da daha az aceleci olduklarını görebilirsiniz. Sayfiye yeri gibi düşünebilirsiniz.

Ayrıca bu bölgelerdeki yapılaşma daha aralıklı ve alçak katlı olduğu için güneşi daha fazla alıyor. Özellikle havaların ısınmasıyla beraber (Atina’da bu durum Nisan aylarında başlıyor) sahillerin kalabalıklaştığını fark edebiliyorsunuz.

TÜRKİYE GOLDEN VİSA’YI KEŞFETTİ

Yunanistan’da ev alma konusu ile ilgili özellikle 2017 yılı ile artan bir talep bulunuyor Türkiye’den. Bunun sebebi de Golden Visa. Daha önce duymayanlar olabilir diye kısa bir özet geçiyorum. Yunanistan’da 250 bin Euro değerinde ev/mülk almanız durumunda “Yunanistan’da 5 yıl oturma izni” sahibi oluyorsunuz.

Yunanistan’da oturma iznine sahip olmanız demek, Schengen üyesi tüm ülkelere vizesiz seyahat demek oluyor aynı zamanda. Sizinle beraber eşiniz, anne-babanız, eşinizin annesi-babası ve 21 yaşına kadar olan tüm çocuklarınız da oturma izni alabiliyor. 5 yılın sonunda eviniz halen sizin üzerinizeyse tüm oturma izinleri 5 yıl yeniden yenileniyor.

LİSTENİN BAŞINDA ÇİN VAR

Yunanistan’da Golden Visa programından yararlanan -yani minimum 250 bin Euro- ülkelerin en başında Çin bulunuyor.

  1. Çin – 2525
  2. Rusya – 907
  3. Türkiye – 547

Yukarıda bahsetmiş olduğum sayılar, kaç farklı kişinin Golden Visa’dan yararlandığını gösteriyor. Yani Türkiye’den 547 kişi Yunanistan’da mülk yatırımı aracılığı ile oturma izni ve vizesiz dolaşıma hak kazanmış. Bir diğer bilgi ise, oturma izni alan bir çok aile aslında Yunanistan’da yaşamıyor.

Golden Visa programı daha çok “Vizesiz seyahat” gibi düşünebilirsiniz. Tabi bununla beraber Yunanistan’da alınan evler ise ya yerel kiracılara ya da son zamanların gözdesi olan Airbnb ve benzeri platformlar üzerinden kiralanıyor. Anlayacağınız hem Euro geliri hem de vizesiz seyahat.

Kafanızda canlanması için bir örnek vereyim. Bir tanıdığım Atina’dan toplamda 275 bin Euro değerinde iki farklı ev sayın aldı. Birisi Paleo Faliro’da diğeri de Glyfada’da. Paleo Faliro’da olan ev 2+1 ve 80-90 metrekare, Glyfada’da bulunan ise 115 metrekare büyüklüğünde 3+1 ev. Küçük olan ev yıllık kirada. Diğeri ise kendi buraya geldiğinde kalacağı bir ev.

PROFESYONELLER İLE ÇALIŞMAK İŞİNİZİ KOLAYLAŞTIRACAK

Yunanistan’da ev alma prosedürleri, Türkiye’dekine kıyasla biraz daha karışık. Bürokrasi oldukça fazla. Tüm işlemlerin sonunda 30-40 farklı belge toplayarak ev sahibi olmuş oluyorsunuz. Bu duruma bir de Yunanistan’da bürokrasinin yavaş işlemesini eklersek…

O yüzden Yunanistan’da ev satın almak gibi bir düşünceniz bulunuyorsa, Yatırım Danışmanlığı şirketleri ile iletişime geçmeniz işlemleri rahat takip etmenize olanak sağlayabilir. Bu noktada merkezi Atina’da bulunan ve size tavsiye edebileceğim Golden Visa Greece yatırım danışmanlığı bulunuyor. Kendilerini şöyle düşünebilirsiniz;

  • Ev alma aşamasındaki ilk adımdan başlayıp, resmi işlemler, finans, emlak ve vergi danışmanlık servisleri vb… gibi tüm süreçte size destek verebiliyorlar.
  • Yatırım talebiniz doğrultusunda size gayrimenkul seçeneklerini sunup satın almaya kadar sizinle beraber oluyorlar.
  • Tabi evi satın aldıktan sonra Golden Visa başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekiyor. Yine kendileri bu süreci sizin adınıza takip ediyorlar.
  • Eğer Yunanistan’da yaşama gibi bir planınız bulunmuyorsa sahip olduğunuz evlerin yönetimini de gerçekleştiriyorlar. (Kiralama ya da Airbnb gibi)

Mehmet hakkında

2011 yılından bu yana Atina'da yaşıyorum ve sayfam aracılığı ile Yunanistan hakkında bilgi arayanlara yardımcı olmak istiyorum. Hoşunuza giden yazıyı beğenip paylaşırsanız hatta bir de yorum bırakırsanız çok sevinirim :) Hakkımda bilgi sahibi olmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Paylaşan:

13 Yorum

orhan
06 Mart 2020 at 15:07

yunanaıstanda ev almaak ama butcem sınırlı…

Yanıtla

orhan
02 Mart 2020 at 06:02

mrb yunanıstanda selanık bolgesı ev almak ıstıyorum..40.ooo euro

Yanıtla

Sönmez Yürker
15 Aralık 2019 at 00:54

Atina’da denize yakın 100 metrekare ev(eşyalı)kiralık ev arıyorum..2kişilik emekli.Asansörlü ya da giriş kat..

Yanıtla

Lily
08 Aralık 2019 at 19:11

Merhaba,
Benim Atinada cok kucuk dairem var kiralanabilir turk vatandasimiza.

Yanıtla

Cebrail
28 Şubat 2019 at 21:49

Ben isviçre vatandaşıyım
Yunanistan adalarında bir ev alma iznim varmı?
Varsa diyelim ev aldìm yıliık vwrgi nedir bu evin? Cevap için teşekkurler.

Yanıtla

Fatma
15 Kasım 2018 at 21:56

Merhabalar. Atina’da merkeze yakın, eşyalı küçük bir daire kiralamak istiyorum. Ocak 20/Mart20/2019 tarihleri için. Bu konuda yardımcı oluyormusunuz? (Dil öğrenme amaçlı/Evli çift)

Yanıtla

Aysel
02 Ekim 2018 at 10:47

Merhaba,
Sayfanizda olan bilgiler cogunu okdudum tesekkur ederim
Fakat is icin geliyorum
ve bir sure sonra eve cikmam gerekiyor
yardimci olucaklar ama yinede en iyi ev nerden bula bilirim fakat gizlar ayni evde kalarak arkadas ariyorlar bu tip ?

Yanıtla

Ali Uzdiyen
13 Eylül 2018 at 20:30

Mehmetcigim bir türlü görüsemedik ama umarim bu kis görüsecegiz saygilarimla

Yanıtla

    Mehmet
    13 Eylül 2018 at 23:44

    Merhaba Ali Bey,

    Tabi, beklerim. Ben Atina’dayım hep :)

    Yanıtla

Jülide er
26 Ağustos 2018 at 00:55

Çok teşekkür ediyorum ☺️

Yanıtla

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*