Son güncelleme: 31 Ocak 2018

Sütun Motiflerine Bakarak Hangi Döneme Ait Olduklarını Anlayabilirsiniz

Son yıllarda Yunanistan denince akıllara deniz, tatil ve yaz destinasyonu için birbirinden güzel adaların gelmesi çok normal.

Fakat Yunanistan’da turizmi en temel taşlarından birisi de tarih. Antik Yunan medeniyetinden günümüze kadar gelen bir çok tarihi eser bulunuyor.

Bu yazıda sizlere antik yunandan günümüze kadar gelen bir detayı anlatmak istiyorum. Olabildiğince akıcı olmaya çalışacağım. Umarım keyif alırsınız.

Günümüz dünyasında tarihten bilime, sanattan demokrasiye kadar antik yunan medeniyetinden örneklere rastlayabiliriz. Bu yazıda okuyacaklarınız ise Yunan mimarisine ait eserler. Antik çağlarda bulunan tapınaklar sadece tanrılara olan ibadetlerin yapılması amacını taşımıyordu. Bu tapınaklar aynı zamanda Yunanistan’da bulunan her şehrin en yüksek tepesine inşa ediliyordu.

Bin yıllar geçse de bu tapınakların halen günümüze kadar korunabilmesinin en büyük sebeplerinden birisi ise kullanılan malzemelerin kireç taşı ve mermer olması. Bu malzemeler şiddetli depremlere bile dayanabiliyorlar.

Yunanistan geldiyseniz ya da Türkiye’de Efes’e gitmişseniz dikkatinizi çekmiştir diye düşünüyorum. Uzun uzun sütünlara dayanan yapılar görürsünüz. Örneğin Atina‘da bulunan Acropolis tapınağı.

İşte bu sütunların 3 farklı tasarımı bulunuyor. İlk sütun tasarımlarının üzerinde geliştirmeler yapılarak ikincisi ve yine aynı geliştirme ile üçüncü farklı tasarıma erişiliyor.

  1. Doric sütunlar – MÖ 7.yy
  2. Ionic sütunlar – MÖ 6.yy
  3. Corinthian sütunlar – MÖ 5.yy

Basitlik Abidesi Doric Sütunları

En eski, basit ve yoğun olarak kullanılan sütunların başında geliyor. Sütun başları düz ve herhangi bir motif olmadan tasarlanmış. Fakat aynı zamanda sütun uçlarına doğru gelince inceden kıvrım verilerek saçak kısmı da eklenmiş.

Acropolis Tapınağı'nda bulunan Parthenon sütunları

İyonya Adalarında Görülen Ionic Sütunlar

Bir önceki ilk sürüm ve basit olan sütünlar Ionic tasarımlar ile biraz daha geliştirilmiş. Hatta bu tasarımlar milattan önce 6. yy’da İyonya adalarında geliştirildiği için ismini de buradan alıyor.

Bu sütünlar ağırlıklı olarak daha küçük yapılar ve iç kısımlarda tercih edilmiş. Ionic sütunların en çarpıcı örneği ise Acropolis tapınağında bulunan Athina Nike tapınağı oluyor.

Son Sürüm Corinth Sütunları

Her ne kadar diğer ikisinin üzerine yapılan geliştirmeler sonucunda ortaya çıksa da Corinth sütunları Yunan medeniyetleri tarafından çok fazla kullanılmamış. Zaten tek değişiklik de sütün başlarında bulunan motifler oluyor. Adından da anlayabileceğimiz gibi bu sütunlar ismini Korinth şehrinden esinlenerek alıyor. Daha çok Roma medeniyeti tarafından tercih edilmiş.

Siz bakmayın günümüz mimarilerin çirkinliğine. Antik yunanda insanlar sütunların düz görünmesini sağlamak için sütun üzerlerindeki hatları kavisli tasarlayarak hafifçe dışarıya doğru eğmişler. Böylece olası göz yanılmalarını bu şekilde engellemeyi hedeflemişler.

Bununla birlikte demokratik şehir devletinin bir unsuru kabul edildiği için tüm bu mimari yapıların simetri ve parça bütünlüğüne de ayrıca dikkat edilmiş. O yüzden teknik olarak gereksiz gibi görünse de sadece uyum sağlanması için fazladan sütunları fark edebilirsiniz.

Mehmet hakkında

2011 yılından bu yana Atina'da yaşıyorum ve sayfam aracılığı ile Yunanistan hakkında bilgi arayanlara yardımcı olmak istiyorum. Hoşunuza giden yazıyı beğenip paylaşırsanız hatta bir de yorum bırakırsanız çok sevinirim :) Hakkımda bilgi sahibi olmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Paylaşan:

1 Yorum

Mfr Hunter
09 Temmuz 2019 at 23:03

tuscan ve composite sütunlar?

Yanıtla

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*