Son güncelleme: 16 Ekim 2021

Adım Adım Yunanistan’da Üniversite Başvuru Süreci

Yurtdışında okumak ile ilgili araştırmalar yapıldığında Yunanistan da bu seçeneklerin arasında olabiliyor.

İşte bu yazıda Yunanistan’daki üniversite sürecini ve nasıl başvuru yapabileceğiniz hakkında bilgiler bulunduruyor. Hadi başlayalım!

Yunanistan’daki üniversite sistemi, Avrupa’nın diğer ülkelerindeki yer alan sistemler ile benzerlik göstermiyor. Avrupa’da genel itibariyle 3+2 yıl olurken Yunanistan’da bu sistem (eğer değişmediyse Türkiye’deki gibi) 4 yıl artı hazırlık yılı bulunuyorsa toplam 5 yıl süre oluyor.

YUNANİSTAN’DAKİ ÜNİVERSİTELERE NASIL BAŞVURABİLİRSİN?

Yunanistan’da bir yabancı olarak üniversitelere başvurma süreci, Yunan vatandaşlarına göre farklı. Yunanlar liseyi bitirip üniversiteye girebilmek için Türkiye’deki ÖSS gibi bir sınava giriyorlar. (İlgilenenler için: Πανελλαδικές Εξετάσεις-Panhellenic Examinations).

Selanik'te bulunan Aristotle Üniversitesi merkez kampüsü

Bizim konumuza gelirsek, Türkiye vatandaşı olarak Yunanistan’daki bir üniversiteye nasıl başvurabileceğinizi anlatacağım. Bu bilgileri Yunanistan Eğitim, Araştırma ve Din İlişkileri Bakanlığı kaynaklarından aldım.

İLK OLARAK GEREKLİ BELGELERİ HAZIR EDİN!

Yunanistan’da üniversiteye yabancı statüsünde başvurmak için ebeveynler sadece başvuran kişinin değil aynı zamanda ebeveynlerden birisinin Yunan olmaması gerekiyor. İşte gerekli belgeler;

  1. Lise mezuniyet belgesi
  2. Lise belgesinin Yunanistan Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanması
  3. Üniversite okumasında engel yoktur belgesi
  4. Başvuranın ve ebeveynlerden birisinin Yunan vatandaşı olmadığının belgesi
  5. Yunanistan’da bir liseden mezun olmadığının belgesi
  6. 2 fotoğraf
  7. Pasaport fotokopisi

Gerekli belgeleri topladıktan sonra başvuru süreci başlıyor. Burada da bir kaç adım takip etmeniz gerekiyor.

  1. Topladığınız “Gerekli Belgeler” için Türkiye’deki resmi kaynaklardan (Sanırım Kaymakamlık ya da Emniyet Müdürlükleri) Apostile onayı almanız gerekiyor
  2. Bu belgeleri bulunduğunuz şehrin bağlı olduğu Yunanistan Konsolosluğuna onaylatmak
    • Burada şöyle bir işlem de yapılacak. Yunanistan’daki lise puanlama sistemi 0-20 arasında. Türkiye’de mezun olmuş olduğunuz lise puanınızı Yunanistan konsolosluğunda 0-20’lik puana dönüştürüyorsunuz.
  3. Onaylattığınız tüm bu belgeleri Dışişleri Bakanlığı Çevirme Ofisinden
  4. Tercüme ettirdiğiniz belgeleri tekrar bağlı olduğunuz Yunan konsolosluğuna onaylatmak
  5. Sonrasında bu onaylattığınız belgeleri Eğitim Bakanlığı internet sayfasına girip başvurunuzu yapmak
    • Bu noktada istediğiniz üniversiteyi de seçiyorsunuz. AB üye ülkesi harici vatandaş olarak 20 farklı fakülteye başvurabiliyorsunuz.

Tüm bu adımlarında sonunda Yunanistan’da okumak istemiş olduğunuz üniversiteye başvurunuzu yapmış oluyorsunuz. Şimdi sıra yanıtı beklemekte.

YUNANCA HAZIRLIK SINIFI

Şöyle bir detaydan da bahsetmeliyim. Başvuru yapacağınız bölümlerin eğitim dili Yunanca olacak. Bu noktada üniversite sizden B1 seviyesinde Yunanca bilmenizi istiyor. Böylece 4 yıllık üniversiteye başlamadan önce 1 sene Yunanca hazırlık okumak durumunda olacaksınız.

Üniversiteye kabulünüz gerçekleştikten sonra ise Yunanistan konsolosluğuna öğrenci vizesi için başvurmanız gerekiyor. (Ben 2009 yılında Erasmus öğrencisi olarak başvurduğumda vize ücreti alınmamıştı :)) Hepsi bu kadar. Şimdiden hepinize bol şans!

SONRADAN GELEN GÜNCELLEMELER

  • Yaş sınırı var mı?

Hayır, Yunanistan’da üniversite eğitimi almak için yaş sınırı bulunmuyor.

Mehmet hakkında

2011 yılından bu yana Atina'da yaşıyorum ve sayfam aracılığı ile Yunanistan hakkında bilgi arayanlara yardımcı olmak istiyorum. Hoşunuza giden yazıyı beğenip paylaşırsanız hatta bir de yorum bırakırsanız çok sevinirim :) Hakkımda bilgi sahibi olmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Paylaşan:

13 Yorum

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*