Son güncelleme: 29 Aralık 2022

Yunanistan’da Vergi Numarası (AFM) Nasıl Alınır? Neden Almalısınız?

Yunanistan’a yerleştiğim 2011 yılından bu yana Türkiye’den insanların Yunanistan’a ilgisinde sürekli yükselen bir artış fark ediyorum. Sadece benim fark etmem yeterli değil tabi.

Yazılı ve görsel medyada da Türkiye’den -bir şekilde- Yunanistan’a gelen Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşları hakkında bir çok haber yer alıyor. Tatil için gelenlerden bahsetmiyorum bile. Yunanistan’da çalışmak, ev almak, yatırım yapmak, iş yerini taşımak, şubesini açmak vs vs…

Turistik amaçların dışında, yukarıda bahsetmiş olduğum sebeplerden birinden Yunanistan’a gelmeyi planlıyorsanız yapmanız gereken işlemlerin en başında Yunanistan’da vergi numarası almak olduğunu bahsetmem gerekiyor.

AFM Nedir?

Yunancası “Αριθμός Φορολογικός Μητρώου” oluyor. Yada kısaca ΑΦΜ (okunuşu: a-fi-mi) olan bu kelimenin bire bir anlamı Vergi Kimlik Numarası. Yunanistan’da 18 yaşını geçmiş her bireyin AFM sahibi olması zorunlu olmakta.

Bir yabancı hangi aşamada AFM sahibi olması gerekir?

Yukarıda da bahsettiğim gibi turistik amaçlarla Yunanistan’a geliyorsanız AFM sahibi olmak zorunda değilsiniz. Zaten Türkiye’deyken vize işlemleri için bir sürü evrakla uğraştınız. Bir de bu vergi numarası ile uğraşmanıza gerek yok. Yunanistan’a turistik sebeplerle değil de aşağıdaki sebeplerden birisi amacıyla geliyorsanız o zaman işe AFM almak ile başlayabilirsiniz;

  • Yunanistan’da çalışmak
  • Yunanistan’da ev kiralamak ya da mülk edinmek
  • Yunanistan’da araba, motorsiklet, yat vb satın almak
  • Yunanistan’da ehliyet almak
  • Banka hesabı açmak
  • Turistik olmayan telefon hattı almak
  • Ev işlemleriniz, elektrik-su-internet bağlatmak

AFM Nasıl Ve Nereden Alınır?

Yunanistan’da bürokrasinin şanından haberi olmayan yoktur diye düşünüyorum. Fakat tüm bürokratik işlemlerin aksine, bu AFM numarasını alabilmek ülkedeki en kolay işlemlerden birisi sanırım. Canınız sıkıldıkça gidip AFM alın. O derece yani. Eeee devletimiz bu numarayı size kolayca versinki ondan sonra aldığınız nefesten bile vergi alabilsin, öyle değil mi? :) Şimdi bu noktaya çok dikkat edin. Yunanistan’da birisine AFM almak istediğinizi söylerseniz size adresinizin bağlı bulunduğu vergi dairesine gidin diyecektir. E ama hani AFM olmadan ev kiralanamıyordu?

İşte sevgili arkadaşlar, bu Komşuda Ne Oluyor Mehmet kardeşiniz Yunanistan’da ne zorluklar çekiyor umarım şimdi anlamışsınızdır :P

AFM almak için hali hazırda AFM numarası sahibi ve size bir anlamda kefil olacak birisine ihtiyacınız var. “Kefil” olacak dediğime bakmayın. Bu kişinin size karşı herhangi bir yükümlülüğü olmuyor. Yani siz kanunsuz işler yapıp vergi kaçakçılığı yapsanız bile, bu kişinin bir cezai yükümlülüğü yok. O yüzden siz de böylesi bir kişiyi bulduğunuzda detaylıca anlatın ki garibim korkmasın :) (Bana kefil olan kişi ise Selanik’te Iraklis futbol takımında staj yaptığım ve benden sorumlu olan kulüp yetkilisi Lefteris oldu. Hakkını vermek istedim buradan :))

AFM’yi 2 farklı noktadan alabilirsiniz;

  1. Normal vergi dairesinden (Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών – ΔΟΥ)
  2. Yabancılar vergi dairesinden (ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού)

Her ikisinde de işlemler aynı. Tek fark yabancılar vergi dairesi diğerine göre daha az kalabalık olacaktır.

İlgili bilgiler ve linkler:

En başta da dediğim gibi Yunanistan’da bürokrasi biraz sıkıcı, biraz yorucu olabilir. Vergi Numarası almak ise tüm bu işlemler içerisinde en kolay olanı. Şimdiden hepinize bol şans.

Mehmet hakkında

2011 yılından bu yana Atina'da yaşıyorum ve sayfam aracılığı ile Yunanistan hakkında bilgi arayanlara yardımcı olmak istiyorum. Hoşunuza giden yazıyı beğenip paylaşırsanız hatta bir de yorum bırakırsanız çok sevinirim :) Hakkımda bilgi sahibi olmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Paylaşan:

1 Yorum

Toman İnce
14 Temmuz 2020 at 13:59

Daha çok Bilgi almak istiyorum… yazınızı keyifle okudum… 5058062911

Yanıtla

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*