Son güncelleme: 21 Temmuz 2019

Yunanistan’ın Sakız Adası: Chios

Bu sefer farklı bir içerikle karşınızdayım. Daha önceden sayfamda yayınlamış olduğu bir Rodos yazısı bulunuyor. Buradan okuyabilirsiniz.

İşte o Rodos yazısını, Instagram üzerinden konuştuğum Kerem’in elinden çıkmıştı. Daha sonrasından kendisinden benim gidemediğim ve senin paylaşmak istediğin yazılar olursa beklerim diye konuşmuştuk. Şimdi karşınızda Kerem’in gözünden Yunanistan’ın Sakız Adası: Chios :)

Bundan sonrası Kerem’in kaleminden.. Açıkçası ben çok beğendim. Umarım siz de keyif alırsınız okurken. Teşekkürler Kerem!

ADAYA ULAŞIM

Chios… Sakız Adası… İzmir Çeşme’den 25 dakika içerisinde ulaşabileceğiniz bir başka güzel Yunan adası. Çıplak gözle bakıldığında bu kadar yakın bir adanın başka bir ülkeye ait olmasına şaşırmakla birlikte bu kadar kısa bir sürede bambaşka bir kültüre ait bir adaya gidebiliyor olmanın güzelliğini anlatmaya ulaşım imkanlarından başlayalım. Öncelikle Çeşme’den kolay ulaşım imkanının opsiyonlu olarak gerçekleştiğini belirtmek isterim. Birkaç firmanın ulaşım imkânı sunduğu Chios’a isterseniz 25 isterseniz 45 dakikada ulaşım imkânı sağlayan deniz ulaşımında daha kısa sürede ulaşmak isterseniz 10€ fazla ödemeniz gerekiyor. Yolculuk gayet konforlu ve kısa sürüyor. Hatta adadaki pasaport kontrolü sırası şanslı olup ön sıralarda olsanız bile yolculuktan daha uzun sürebiliyor ama daha adaya varır varmaz moraliniz bozulmasın çok şirin bir ada sizi bekliyor….

Diğer Yunan adalarında da olduğu gibi birbirinden temiz ve etkileyici plajları, tarihi yerleri ve gezilecek yerleri görebilmeniz için araç kiralamanızı tavsiye ediyorum. Genelde çok pahalı olmayan ayağınızı yerden kesecek konforda ve park yeri sıkıntısı çekmemeniz için küçük bir araç kiralamanız yararınıza olacaktır. Benzin de ülkemizden daha ucuz olacağı için toplamda 5 gün doya doya gezmiş olsanız bile 30-40€ tutarındaki benzin size rahatlıkla yetecektir.

KONAKLAMA SEÇENEKLERİ

Konaklama ile ilgili tercihler tabiki öncelikle ekonomik koşullara göre çeşitlilik göstermekte. Genel anlamda kaliteleri birbirlerine yakın olan otellerin fiyatları birbirine yakın olsa da benim önerim deniz kenarında ve merkeze çok da uzak olmayan otelleri tercih etmeniz. Chios çok büyük bir ada olmamakla beraber liman ve kale etrafında kurulmuş bir merkezi bulunmakta. Merkez olarak nitelendiriyorum ancak Rhodos gibi bir merkez aklınıza gelmesin. Daha çok limanı takip eden büyük ve restoranların olduğu bir cadde ve onu takip eden paralel olarak bir iki sokaktan oluşuyor. Bu sokaklarda da genelde küçük dükkanlar var ama bu dükkanlar diğer adalara göre daha uygun fiyatlı. Chios’a gitmişken ne alınır derseniz kesinlikle çeşit çeşit olan reçellerinden almanızı tavsiye derim. Bunun yanında mastika denen macun kıvamındaki sakızdan ve yerel içkisi olan bizim rakımıza çok yakın olan adanın yerel uzosu Kazanito.

GEZİP GÖRMELİK YERLERİ

Adada gezilecek yer anlamında çok fazla seçeneğiniz olduğunu söyleyemem. Gezmek için en ideal yerler yapısı ve kültürünü keşfetmeniz açısından birbirine çok uzak olmayan farklı köyler. Chios’da birçok köy bulunmakta. Bu köylerin bazıları turistik bazıları ise oldukça bakir ve kendi halinde yaşayanları ile birlikte ziyaret edildiğinde insana huzur veren bir yapıda. Bunların başında Pyrgi var ki özellikle farklı desenlerde yapılmış evleri gerçekten görülmeye değer, diğer köylerden olan Mesta, Olympoi, Lithi ve Anavatos da Chios’a gidilmişken görülmeli. İlk bakışta köy olmaları ve sıkıcı yerler intibası vermesine karşın hepsinin ayrı bir yapısının ve özelliğinin olması eğer kültürel gezileri seviyorsanız sizi büyük ölçüde cezbedecektir. Aracınızı park edin ve bu daracık taş sokakları labirent gibi olan bu köyleri gezin derim ben. Mesta’da küçük meydanda dondurma yiyin, kilisesindeki gümüş kaplı İncil’i görün, Pyrgi’de ara sokaklara girin ve eğer seviyorsanız sakız likörü alın. Bu noktada Pyrgi’de sempatikliği ile hiçbir şey almasanız bile kesinlikle tanışmanız gereken Manos-Vasilis Shop’a kesinlikle uğrayın. Kendisinin iddia ettiği gibi oradan aldığımız ürünleri daha ucuz fiyata bulursak geri getirin demişti itiraf edeyim ki daha uygun fiyata bulamadık ;)

Gelelim Chios’a belki de asıl geliş amacımız olan güzel, eşsiz ve bakir plajlarına. Öncelikle size küçük bir ipucu vereyim. Malum Chios bir ada ve açık denizde rüzgâr alan bir bölge. O nedenle sabah rüzgârın yönüne doğru gideceğiniz plaja karar verirseniz bu durum sizin yararınıza olacaktır. Böylelikle hem denizin serinliğinden hem de rüzgârın sizi etkilemesinin önüne geçebilirsiniz. Rüzgârın kuzeyden estiği günlerde güneye bakan, güneyden estiği günlerde kuzeye bakan plajları tercih etmeniz yerinde olacaktır. Rüzgâr yoksa sorun da yok bu arada ;)

PLAJLAR VE SAKIZ MÜZESİ

Chios’daki plajları bakir ve tesisli olarak ayırabiliriz. Eğer plajımın yanında yemek yiyebileceğim duş alabileceğim yerler olsun diyorsanız Lithi, Komi ya da Agias Fotini’yi tercih edebilirsiniz. Ama bir az daha bakir daha sessiz, hatta ıssız ama tertemiz plajları keşfetmek isterseniz Agia Dinami, Salagona ve Vroulidia kesinlikle benim favorilerim… Bu plajların yolu üzerinde farklı köylere gidebilirsiniz tabi ama mutlaka ve mutlaka Mastik Museum (Sakız Müzesi)’ni görün!

Bir Yunan adasına gelince akşamları ne yiyelim diye düşünmenize pek gerek yok aslında. Deniz ürünleri konusunda lezzet ve kalite olarak oldukça üst seviyelerde olan Yunan mutfağında özellikle kalamar, karides, ızgara ahtapot ve balığın her çeşidinin oldukça güzel yapıldığı ve fiyat kalite olarak da makul olan Chios adasında bizim misafir olduğumuz ve oldukça da memnun kaldığımız birkaç mekân var. Ankyra, Roussiko ve Tsikoudo benim favorilerim ve oldukça memnun kaldığımız yerler. Zaten her zaman belirtiyorum ama yine söylemek isterim ki gerek kalite gerekse fiyat olarak neredeyse her mekân birbirine çok yakın. O nedenle mekân seçerken Yunan adalarında çok sıkıntı yaşamazsınız ve sürprizlerle de karşılaşmanız çok zordur. Belki de tatil için Yunan adalarını çekici kılan en önemli unsur budur diyebiliriz bile… ;)

Kerem, umarım Sakız adasında geçirdiğin günlerden keyif almışsındır. Görüşlerini bizlerle paylaştığın için teşekkür ederim/ederiz. Yeni yerlerde görüşebilim tekrardan :) Sevgiler!

Kerem’i takip etmek için Instagram hesabını buraya bırakıyorum: https://www.instagram.com/sanitariums/

Mehmet hakkında

2011 yılından bu yana Atina'da yaşıyorum ve sayfam aracılığı ile Yunanistan hakkında bilgi arayanlara yardımcı olmak istiyorum. Hoşunuza giden yazıyı beğenip paylaşırsanız hatta bir de yorum bırakırsanız çok sevinirim :) Hakkımda bilgi sahibi olmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Paylaşan:

1 Yorum

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*